Australija četvrti svjetski uzgajivač tartufa

In Izvoz
tartuf

Kad biste upitali ljude da zamisle potragu za tartufima, skupim gljivama koje rastu u zemlji, mnogi bi bez sumnje zamislili ljude s psima koji prolaze kroz francuske ili talijanske šume, a tek rijetki bi pomislili na Australiju, koja je po prikupljenim količinima francuskog perigorda četvrta po veličini u svijetu.

Ta zemlja je počela uzgajati najcjenjeniju vrstu crnog tartufa, francuski crni tartuf ili perigord, 1999. godine i u samo 20 godina zasjela je po količinama na četvrto mjesto u svijetu, piše Australia BBC.

Vlasnik australske farme tartufa Truffle Paddock Nigel Wood vjeruje da bi njegova zemlja mogla zauzeti i prvo mjesto. Iako je teško utvrditi točne podatke po zemljama, s obzirom na tajnovitost koja okružuje „dijamante u zemlji”, očekuje se da će Australija ove godine skupiti između 14 i 18 tona perigorda.

Procjenjuje se da je prošle zime u Španjolskoj skupljeno 60 tona, u Italiji 30 tona, a u Francuskoj tek nešto više nego u Australiji.

Prodaja tartufa veoma je unosan posao, budući da zbog potražnje u luksuznim restoranima, mogu doseći iznose od 1.300 dolara po kilogramu.

Tartuf perigord skuplja se u jesen i zimu, a budući da u Australiji to razdoblje traje od svibnja do sredine kolovoza, to im kao proizvođačima daje ogromnu prednost na tržištu kada europsko nije na raspolaganju, ističe suosnivač i generalni direktor tvrtke Oak Valley Truffles Geoff Barrett.

„Izvozimo u 31 zemlju i nemamo čak ni polovinu zaliha koje bi zadovoljile potražnju u inozemstvu. Izvozimo oko 85 posto naših tartufa i unaprijed prodajemo cijelu berbu”, rekao je direktor prodaje kompanije The Truffle&Wine Alex Wilson.

Na području grada Manjimupa uzgaja se veliki dio australskog peregorda, a trenutno je tamo aktivno 300 farmi. Očekuje se da će njihov broj rasti.

Osim uspješnog izvoza, u Australiji se razvija i malo domaće tržište. „Da ste nekom u Australiji prije 20 godina spomenuli tartufe, većina bi pretpostavila da govorite o čokoladnoj slastici truffles. Sada bih rekao da 95 posto ljudi zna što je tartuf, a mnoge zanima kako se oni uzgajaju i koriste”, rekao je Barrett.

Wood smatra da postoji dobar razlog zašto bi Australija za jedno desetljeće mogla postati najveći svjetski proizvođač crnog tartufa.

„Neke procjene u Zapadnoj Australiji sugeriraju da će se za 10 godina njihova proizvodnja učetverostručiti, budući da mnogo novih vrlo velikih ili srednjih farmi ulazi u njihovu proizvodnju. A uz to, iako istočnu obalu obično karakteriziraju mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, u posljednje vrijeme osnovane su i neke velike farme”, objasnio je. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design