Automatizacija, robotizacija, digitalizacija – mijenjaju svijet rada

In Zaposlenost / plaće
robot

Na početku smo četvrte industrijske revolucije, koja će u potpunosti promijeniti način na koji živimo i međusobno komuniciramo. Nove tehnologije sve više prožimaju sve segmente modernih društava. Tehnološki trendovi – poput digitalizacije, automatizacije i robotike – također preoblikuju radna mjesta i socio-kulturni kontekst rada.

S jedne strane, tehnološke su inovacije pokretač razvoja i konkurentnosti, a s druge strane, promjene koje donosi otvaraju nove izazove, kako za sigurnost i zdravlje na radu, tako i za širi kontekst rada, zapošljivosti i radne snage. Stoga je važno razumjeti promjene s kojima se suočavamo kako bismo pravodobno izgradili sustave koji će smanjiti rizike u radnom okruženju i poboljšati radni život ljudi.

Stvaranje jedinstvenog europskog digitalnog tržišta jedan je od deset prioriteta Europske komisije.Automatizacija radnog mjesta stvara nove mogućnosti, ali i nove izazove za sigurnost i zdravlje na radu.

Rad i radna mjesta neprestano se mijenjaju uvođenjem novih tehnologija, tvari i radnih procesa, promjenama u strukturi radne snage i tržištu rada te novim oblicima zapošljavanja i organizacije rada. To može stvoriti nove rizike i izazove za sigurnost i zdravlje radnika. Te promjene moraju se pravodobno predvidjeti i riješavati kako bi se osigurala sigurna i zdrava radna mjesta u budućnosti.

Krajnji cilj je podići svijest o tome kako će promjene svih vrsta – tehnološke, društvene, političke i ekonomske – vjerojatno utjecati na sigurnost i zdravlje europskih radnika, kao i potaknuti pravovremenu prevenciju budućih izazova na području zaštite na radu kako bi se osigurala sigurna i zdrava radna mjesta sutrašnjice.

Slovenska kontakt točka EU OSHA 18. ožujka u suradnji sa Sveučilištem u Mariboru organizira filmsku projekciju kako bi studente upoznala s konceptima poput automatizacije radnog mjesta i zajedno razmotril kako tehnologije utječu na gotovo sve aspekte svijeta rada.

Događaj započinje uvodnim govorom Christe Sedlatschek, izvršne direktorice EU-OSHA, a okuplja predstavnike Ministarstva rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Slovenije i stručnjake za zaštitu na radu iz cijele Europe.
Prikazuju se dva nagrađivana filma nagrađena filma povezana s automatizacijom i budućnošću rada: ‘Automatic Fitness’ i ‘Before the Bridge’.

‘Automatic Fitness’ je njemačka animirana tragikomedija o proizvodnji koja se ponavlja i o tome kako automatizacija radnog mjesta ugrožava našu hranu, emocije i život. U režiji Alberta Couceira i Alejandre Tomei, dobitnik je Filmske nagrade za zdrava radna mjesta 2015. godine.

‘Prije mosta’ američki je kratki dokumentarni film koji istražuje utjecaj automatizacije na radnu snagu. Film govori o načinu na koji se ljudi moraju prilagoditi i surađivati s robotima ili se suočiti s budućnošću bez posla. Režirao ga je Lewis Wilcox, jedan je od dobitnika Filmske nagrade za zdrava radna mjesta 2017. godine.

Nakon svake projekcije filma slijedi debata između studenata Sveučilišta u Mariboru i panela renomiranih stručnjaka za zaštitu na radu

Detalji programa 2021 03 18_Maribor_Student Event_EN.pdf

Zasigurno da će i ovaj događaj doprinijeti promicanju sigurnosne kulture i širenju informacija o pitanjima budućnosti rada, sigurnosti i zdravlja na radu.

Ovom prilikom potrebno je podsjetiti da svjesni potrebe prilagodbe brzim promjenama koje donosi digitalizacija, automatizacija i robotizacija u Hrvatskoj su održana dva značajna skupa.

U okviru projekta ESF “Dijalog i znanje napredak grade”, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, organizirao je krajem 2019. godine Konferenciju “Utjecaj 4.industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog – Budućnost rada u grafičkoj, nakladničkoj djelatnosti i sektoru komunikacija”. Između ostalog je zaključeno da tehnološke promjene mora pratiti investiranje u ljudski kapital,primjerene radne uvjete, zdravo i sigurno radno okruženje ,pravedne plaće i beneficije te odgovoran odnos prema prirodi, pri čemu je važan kontinurani socijalni dijalog poslodavaca, sindikata i predstavnika vlasti, usklađivanje propisa te svakodnevno praktično djelovanje.

Drugi događaj koji je obuhvatio temu promjena u svijetu rada, postojećih i novih rizika u kontekstu 4.industrijske revolucije bila je Konferencija “Zaštita na radu – jučer,danas, sutra” održana godinu dana ranije u organizaciji središnje javne ustanove; Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.Naglašeno je da automatizacija poslova, umjetna inteligencija i srodne tehnologije neće samo brisati zanimanja već i stvarati nova, pojavljivati će se i novi rizici kada je u pitanju sigurnost na radu, što zahtjeva cjeloživotno učenje i prilagodbe u području rada, kako bi se učinkovito prevenirale nesreće, ozljede na radu, profesionalne i druge bolesti povezane s radom.

Za menadžment i radnike, kao i za sve ključne dionike u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu,predstojeće razdoblje vrijeme je razmatranja očekivanih promjena i pravodobne prilagodbe pojedinih sektora i radnih sredina, a zadaća je državnih institucija donošenje odgovarajućeg zakonodavnog okvira i pružanje potpore.

Vitomir Begović

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design