Prognoze o opravku potražnje zadržale cijene nafte blizu 70 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 70 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i prognozama o oporavku potražnje u drugoj polovini godine.

Cijena barela je na londonskom je tržištu ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,66 dolara. Na američkom se tržištu nije znatnije promijenila i barelom se trgovalo po 66,03 dolara. Trgovci su se danas usredotočili na procjene o potražnji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je snažniji oporavak potražnje u ovoj godini, s težištem na drugoj polovini godine, nakon što je prošlog tjedna zajedno sa skupinom saveznika odlučila u travnju smanjivati opskrbu u više-manje istom opsegu kao i do sada..

“(Procjena) da bi oporavak u drugoj polovini godine trebao biti snažniji no što se očekivalo implicira da su izgledi za globalno gospodarstvo, a time i za potražnju za naftom, blizu prevladavanja problema povezanih sa covidom”, napisali su analitičari PVM-a.

Analitičari RBC Capitalsa istaknuli su pak da su fundamenti za benzin za ljetne isporuke najpovoljniji u gotovo deset godina.

Zalihe benzina u SAD-u, najvećem potrošaču nafte u svijetu, snažno su pale u prošlom tjednu zbog zimske oluje u Teksasu koja je omela preradu u rafinerijama.

Rast cijena zakočile su pak procjene da će uzlazni trend potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje, što bi na kraju moglo pritisnuti cijene, kako napominju analitičari investicijske banke JP Morgan.

Po njihovoj će procjeni američka proizvodnja u ovoj godini u prosjeku iznositi 11,36 milijuna barela dnevno, u odnosu na 11,32 milijuna barela dnevno u 2020. godini.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,39 dolara, što znači da je porasla 1,79 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design