Azijske burze pale na početku tjedna

In Vijesti iz svijeta
azija

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno pale jer ulagače zabrinjava širenje delta soja koronavirusa i jer se plaše da će jačanje inflacije navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto, oslabivši drugi trgovinski dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,3 i 1,6 posto.

Pad indeksa posljedica je naznaka usporavanja oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, dok mnoge zemlje, posebice u Aziji, bilježe rast broja novozaraženih koronavirusom, što vodi u nove restrikcije.

Tako su, primjerice, analitičari Bank of America smanjili procjenu rasta gospodarstva SAD-a u ovoj godini s prijašnjih 7 na 6,5 posto.

Uz to, ulagači se plaše jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti središnja banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

„Što se inflacije tiče, loša je vijest što bi mogla ostati povišena još neko vrijeme. Dobra je, pak, vijest da je vjerojatno blizu vrhunca, barem za idućih nekoliko mjeseci”, pišu analitičari Bank of America u osvrtu na gospodarsku situaciju.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i kvartalna poslovna izvješća kompanija i banaka. Ulagači se nadaju da će rezultati kompanija opravdati snažan rast cijena dionica od početka godine.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon što je prošloga tjedna ojačala oko 0,6 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,72 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,67 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 110,05 na 109,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1800 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1810 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna izgubile više od 2,5 posto.

Posljedica je to dogovora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i saveznika o povećanju proizvodnje, dok bi potražnja mogla pasti zbog usporavanja oporavka gospodarstava.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,2 posto, na 72,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,15 posto, na 70,98 dolara. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design