“Bio kugle za bio budućnost” – Cromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

In DOP
"Bio kugle za bio budućnost" - Cromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga su učenici uz pomoć djelatnika Cromarisa izrađivali bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima* Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji.

Morski ekosustavi suočavaju se s brojnim izazovima, uključujući klimatske promjene te zagađenje plastikom i drugim otpadom. Uz konkretne aktivnosti i projekte, podizanje svijesti o važnosti mora i morskih staništa, pogotovo kod djece i mladih, ključni su koraci u zaštiti priobalnih i morskih ekosustava.

Cromaris, lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, predvodnik je održive akvakulture. Odgovornost i predanost održivosti, prije svega vezano uz okoliš, preduvjet je uspješnosti poslovanja te konkurentska prednost Cromarisa. Njegova se temeljna djelatnost uzgoj odvija u moru, dio je morskog ekosustava, pa je zaštita mora i morskog okoliša imperativ poslovanja. Pritom se uspostavljaju suradnje s ključnim dionicima s ciljem dijeljenja znanja i zajedničkog pronalaženja održivih rješenja.

Dio tih napora jest i projekt “Bio kugle za bio budućnost” koji Cromaris provodi u suradnji s Osnovnom školom „Petar Lorini“ u Salima.

Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga je 70-ak učenika, uz pomoć djelatnika Cromarisa, izrađivalo tzv. bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima.

Učenici su, uz pomoć Cromarisovih zaposlenika, predvođenih predsjednikom Uprave Cromarisa Ivanom Lekom, i drugih saljskih volontera izradili gotovo pet_ tisuća kugli. Nakon mjsec dana sušenja, Cromaris će početkom listopada organizirati akciju čišćenja podmorja od mehaničkog otpada u luci Sali te baciti pripremljene bio kugle. Prvi rezultati ovog inovativnog projekta trebali bi biti vidljivi već početkom sljedeće godine, što će pratiti i redovita mjerenja.

Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji.

Projekt “Bio kugle za bio budućnost” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design