Cijene nafte blizu 63 dolara, trgovce zabrinulo zatvaranje u Europi

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 63 dolara, nakon velikih rasprodaja koje je potaknulo opetovano širenje zaraze covidom 19 u Europi i zabrinutost za potražnju zbog novih mjera zatvaranja.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,30 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 4,72 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 15 centi višoj cijeni, od 60,15 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u minusu 4,60 dolara.

Tržišta je jučer uzdrmalo uvođenje mjera zatvaranja u nekoliko velikih europskih gospodarstava i usporavanje programa cijepljenja zbog problema s distribucijom i straha od mogućih nuspojava.

Iako je nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, najavilo da nastavlja s cijepljenjem nakon što su regulatori ocijenili da je cjepivo AstraZenece sigurno, procjepljivanje otežava otpor dijela građana. Britanija je pak najavila da će u travnju morati usporiti cijepljenje zbog kašnjenja isporuka cjepiva.

“Strah od trećeg vala (zaraze) u Europi koji bi prigušio mobilnost širi se poput požara, u kontekstu obustave cijepljenja i brzog širenja mutiranog ‘britanskog’ soja virusa B117”, objašnjavaju analitičari JP Morgana.

Američka investicijska banka ipak i dalje očekuje da će cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju u prosjeku biti iznad 70 dolara.

Goldman Sachs pak napominje da će pritisak koji stvara niska potražnja u Europskoj uniji i opskrba iz Irana usporiti rebalans naftnog tržišta u drugom tromjesečju za 750.000 barela dnevno. Očekuju ipak da će vodeći proizvođači poduzeti mjere kako bi to nadoknadili.

Iran je proteklih mjeseci najvećem klijentu Kini prodao rekordne količine nafte, a indijske državne rafinerije dodale su iransku naftu u godišnje planove uvoza, pod pretpostavkom ublažavanja američkih sankcija.

Goldman Sachs očekuje značajan porast globalne potražnje za naftom u sljedećim mjesecima, podigavši procjenu cijene barela u Londonu na 80 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros nije na svojoj internetskoj stranici objavila kolika je u četvrtak bila cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica zbog vjerskog blagdana u Austriji gdje joj je sjedište. Dan ranije iznosila je 66,76 dolara. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design