Cijene nafte gotovo nepromijenjene na tjednoj razini

In Vijesti iz svijeta
benga

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini, no tijekom tjedna znatno su oscilirale, ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela na kraju prošloga tjedna iznosila 80,58 dolara, gotovo isto kao tjedan dana prije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 75,55 dolara.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. studenog.

Taj je sastanak trebao biti održan 26. studenoga, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje.

Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na lipanjskom sastanku grupe.

Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

U petak su tri izvora iz OPEC-a rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024.

„Čini se da je najvjerojatniji ishod produljenje važećeg dogovora o smanjivanju proizvodnje”, kaže Tony Sycamore iz IG-a.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim razinama jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih gospodarstava, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5,5 posto. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design