Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 7 posto

In Vijesti iz svijeta
nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale jer se očekuje daljnje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, s obzirom da središnje banke neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 7,4 posto, na 77,33 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,3 posto, na 72,28 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije cijene skočile više od 6 posto, prošloga su tjedna izgubile sve te dobitke.

Posljedica je to splasnulih nada da će središnje banke zapadnih zemalja uskoro početi smanjivati kamatne stope, što bi podržalo rast gospodarstava.

Na sjednici prošloga tjedna čelnici američke središnje banke ostavili su, kao što se očekivalo, kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

No, u priopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto.

Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamate već u ožujku.

Čini se i da će kamate ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke koji pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno. To, naime, znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

I dužnosnici Europske središnje banke poručuju da neće žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa jer je inflacija u eurozoni i dalje iznad ciljanih razina.

Zbog toga se očekuje daljnje usporavanje rasta američkog i gospodarstva eurozone, pa je teško za očekivati jačanje potražnje za naftom.

Tim više što se usporava i rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. Prošloga je tjedna Međunarodni monetarni fond objavio procjenu da će se rast kineskog gospodarstva u ovoj godini usporiti na 4,6 posto, s lanjskih 5 posto.

Sukobi na Bliskom istoku prošloga tjedna nisu osjetnije utjecali na cijene nafte jer nije došlo do dodatnih poremećaja u opskrbi ‘crnim zlatom’. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design