Nominirajte svoje kandidatkinje za drugo izdanje “Inženjerke godine”

In Zaposlenost / plaće
industrija

Otvoren je natječaj za „Inženjerku godine“! Riječ je o drugom izdanju izbora u okviru inicijative kojom se široj javnosti žele predstaviti inženjerke iz poduzeća diljem Hrvatske te na taj način inspirirati mlade djevojke za inženjersku karijeru i jačati veze između gospodarstva i sustava obrazovanja. Prijave su moguće do 4. ožujka.

Izbor organizira Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) uz inicijatora Siemens Hrvatska d.d. Inicijativi su se zasad pridružile daljnje tvrtke koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost djelovanja: Končar – Elektroindustrija, Scheer Adriatic, Harburg-Freudenberger-Belišće i Nexe.

Inspiracija za budućnost
Iako je u Hrvatskoj sve viši udio studentica na STEM studijima, nesrazmjer je još uvijek izražen u području elektrotehnike i strojarstva. Uz to, postotak studentica koje odabiru STEM zanimanja i dalje je prenizak za rastuće potrebe gospodarstva i konkurentnost.

Prošle je godine odabrana prva Inženjerka godine u Hrvatskoj, Snježana Miliša, koja je u Bugatti Rimac d.o.o. radila na razvoju poznate Nevere. „Izbor za inženjerku godine je jedno od mojih najboljih iskustava. Dobiti priliku povezati se s fenomenalnim ženama i pri tome zajedno pokazati svijetu za što smo sve sposobne je nešto što ne želite propustiti. Stoga pripremite CVe, popunite prijavu i započnite jednu od najboljih avantura u svom životu,“ rekla je Miliša.

“Ovom inicijativom želimo inženjerkama u tehnološkim tvrtkama osigurati da njihova znanja i iskustva budu prepoznata, te ujedno potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja. Istraživanja pokazuju da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a svjesni smo da mladima nedostaje uzora, naročito žena koje su uspješne u tehničkim zanimanjima”, naglasila je inicijatorica natječaja Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska d.d.

„Inicijative s ciljem jačanja suradnje gospodarstva i obrazovanja, poput ‘Inženjerke godine’, spadaju među prioritete Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore“, objašnjava direktorica Komore Stefanie Ziska. “Želimo pronaći odgovor na izazov nedostatka radne snage, ali ujedno ukazati na primjere izvrsnosti u gospodarstvu”, dodaje Ziska.

Promocija inženjerki i inženjerske karijere
U fokusu izbora „Inženjerke godine“ nisu karijerna postignuća kandidatkinja već njihov potencijal da budu uzor i inspiracija mlađim generacijama djevojaka. Cilj je učiniti inženjerke što vidljivijima u društvu kako bi njihova osobnost i njihov rad potaknuli, inspirirali i motivirali mlade da izaberu inženjerski studij i inženjersku karijeru.

Prilikom izbora se uzima u obzir i doprinos nominiranih inženjerki razvoju tehnologije te napretku gospodarstva i društva u cjelini.

Proglašenje u svibnju 2024.
Pojedinci, same inženjerke, odnosno tvrtke u kojima su zaposlene, do 4. ožujka mogu prijaviti svoju kandidatkinju za „Inženjerku godine 2024.“ putem obrasca na web stranici. Među pristiglim prijavama žiri će izabrati deset kandidatkinja koje će javnost upoznati na predstavljanju u travnju, a samo proglašenje Inženjerke godine održat će se 8. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

Više informacija: ana.vlahek@ahk.hr, 01 6311 624

Obrazac za prijavu nalazi se na: https://www.inzenjerka-godine.hr/hr/prijava/

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design