Dalić i Počivalšek zadovoljni gospodarskom suradnjom

In Vijesti iz svijeta
dalic

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i slovenski ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, ocijenili su u utorak nakon susreta u Tuheljskim Toplicama da je gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije dobra i da ima prostora za njezino daljnje poboljšanje.

Dalić je na konferenciji za novinare nakon sastanka naglasila kako je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Hrvatske i da je tijek investicija između dviju zemalja značajan.

“Poslovni odnosi, ne samo na ukupnoj državnoj razini, nego posebno u dijelu pograničnih županija su jako dobri, a ovim susretom želimo ohrabriti daljnji razvoj gospodarske suradnje između poduzetnika i privrednika dviju država”, izjavila je Dalić poručivši da je prostor za daljnje jačanje te suradnje otvoren.

Izvijestila je da se razgovaralo i o međunarodnom sajmu obrtništva i malog poduzetništva u Celju na kojem će Hrvatska u rujnu po prvi puta biti zemlja partner.

Slovenski ministar Počivalšek istaknuo je da je Hrvatska za Sloveniju važan gospodarski partner.

“Prošle godine imali smo 4 milijarde i 650 milijuna eura trgovinske razmjene te milijardu i 500 milijuna robne razmjene. Hrvatska je zemlja u koju je Slovenija najviše investirala, preko milijardu i 600 milijuna eura, a hrvatskih investicija u Sloveniji je dosada bilo oko 900 milijuna eura”, rekao je.

Važnim drži što najvažnije je da brojke na svim područjima rastu.

“Dužni smo na obje strane napraviti sve da poduzetnici i tvrtke lakše međusobno surađuju”, kazao je Počivalšek i zaključio da je će dobra gospodarska suradnja olakšati rješavanje drugih problema.

Odgovarajući na pitanje slovenskih medija hoće li Hrvatska prodavati Mercator, posebno ili zajedno s Konzumom, Dalić je odgovorila da je poslovanje Agrokora stabilizirano i da se razina poslovanja približava uobičajenom za ovaj dio godine. Po njenim riječima, izvanredna uprava spriječila je nekontrolirani stečaj i prelijevanje negativnih posljedica za gospodarstva susjednih država uključujući i Sloveniju.

Zdravko Počivalšek pohvalio je donošenje “lexa Agrokor”.

“Mi kao Vlada podržavamo mjere koje je poduzela Hrvatska lexom Agrokor, jer smatramo da je to rješenje puno bolje nego da je došlo do nekontroliranog raspada sistema koji bi imao utjecaj na sve susjedne zemlje u kojima je Agrokor imao ili ima svoje poslovanje”, kazao je.

Dodao je da je Slovenija donijela “lex Mercator” radi zaštite poslovanja te tvrtke i da se poslovanje Mercatora odvija u pozitivnom smjeru, što će pomoći gospodarstvima obje zemlje te olakšati saniranje Agrokora.

Govoreći o odluci slovenskog suda koji je priznao lex Agrokor za Sloveniju, naglasio je da je to pitanje složeno, ali da se slovenska Vlada slaže u većini dijelova, a ima primjedbe samo na neke.

“Razmatramo pitanje suverenosti odnosno javnog interesa. Budemo li imali primjedbi, bit će to u dijelu koji neće imati utjecaj na poslovanje Mercatora”, kazao je.

Minimalan utjecaj pograničnog spora

Odgovarajući na novinarsko u pitanje u kojoj bi mjeri pogranični spor, odnosno odluka Arbitražne komisije koju Hrvatska ne priznaje, mogao utjecati na gospodarstvo i međusobne odnose, slovenski ministar je kazao da će taj utjecaj biti minimalan. Dodao je da to dokazuju brojke koje upućuju na rast gospodarske suradnje.

Strateški interes Slovenije je da Hrvatska uđe u “schengen”, ali i hrvatskoj strani mora biti jasno da slovensko gospodarstvo ovisi o izvozu koji u ukupnom BDP-u sudjeluje s 80 posto od čega skoro 80 posto sa zemljama Europske unije, kazao je.

“Od našeg je životnog interesa da ne dobijemo schengensku granicu na austrijskoj i talijanskoj strani. U tom smislu Hrvatskoj želimo što ulazak u Schengen što prije”, rekao je slovenski ministar. Napomenuo je da Hrvatska mora napraviti više da uđe u schengenski sustav te da nije odgovornost Slovenije da se to još nije dogodilo.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska je već trebala biti dio “Schengena”. Smatra da će, kada se to dogodi, oba gospodarstva imati još veće mogućnosti za rast i razvoj.

Tema konferencije za novinare bila je i Nova ljubljanska banka. Ministrica Dalić je ponovila da su stavovi Hrvatske dobro poznati i nepromijenjeni.

“Europski sud je donio određeni pravorijek. Mi stoga očekujemo da se svi postojeći procesi dovrše i da se štednja o kojoj govorimo i akcijski plan koji je u tom smislu predstavljen poštuju”, rekla je. (H)

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design