Dalić: Vlada podržava dobavljače u želji za jasnijom komunikacijom s Agrokorom i bankama

In Financije i gospodarstvo
dalic

Vlada podržava dobavljače Agrokora u želji za otvorenijom i jasnijom komunikacijom s kompanijom i bankama, kao i u očekivanjima da budu upoznati i sudjeluju u procesima, planu restrukturiranja i planu bilo kojih drugih poslovnih promjena u koncernu, izjavila je u utorak potpredsjednica Vlade Martina Dalić nakon sastanka s predstavnicima 20-ak tvrtki dobavljača Agrokora.

“Ponovili smo da Vlada očekuje od vlasnika i uprave Agrokora da iznađu rješenja za postojeću situaciju. I to rješenja koja će osigurati stabilnost i sigurnost za zaposlenike i naravno stabilnost za dobavljače. Pri tome mislim na sve dobavljače Agrokora, ne samo ove s kojima smo se danas sastali, sve dobavljače, posebno one male koji se ne mogu sami izboriti s ovim problemima”, izjavila je Dalić novinarima, nakon gotovo dvoipolsatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, na kojem su bili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta kazala je kako su na sastanku saslušali stavove i mišljenje dobavljača.

“Dobavljači su vrlo jasno i otvoreno ukazali da žele i očekuju puno otvoreniju i puno jasniju komunikaciju i sa samom kompanijom i s bankama. Vlada ih u tim nastojanjima u cijelosti podržava, jer su dobavljači iznimno važan segment poslovanja kompanije, iznimno važni za cijelo hrvatsko gospodarstvo i njihovi napori i aktivnosti u osiguravanju urednog tijeka robe važni su i za budućnost Agrokora”, rekla je Dalić.

Istaknula je i kako dobavljači očekuju da “sudjeluju i budu upoznati sa svim procesima koji se događaju u kompaniji i da sudjeluju u planu restrukturiranju i u planu bilo kojih drugih poslovnih promjena”.

“Vlada ih u tome također podržava, jer sama stabilnost i sigurnost kompanije u velikoj mjeri ovisi upravo o samim dobavljačima“, rekla je Dalić.

Ocijenila je kako je susret protekao u vrlo otvorenom i konstruktivnom tonu.

“Očekujem da će se u vrlo kratkom roku isto takva komunikacija nastaviti i između kompanije i samih dobavljača”, zaključila je Dalić.

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva bili su predstavnici Vindije, Dukata, Kraša, Atlantic Tradea, Podravke, Francka, Mlinara, Agrofructusa, Logistike Violete, Carlsberga Croatia, Saponije, Kandita, Perutnine Ptuj – Pipo, Meggle Hrvatska, Badela 1862, Moslavina voća, BAT-a te Coca-Cole HBC Hrvatska.

Predstavnici pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor – Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka sastali su se jučer u Krašu, a nakon tog sastanka su poručili da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem trištu.

“Intencija sastanka je bila da koordiniramo naše aktivnosti i mišljenja vezano uz trenutnu situaciju u poslovanju Hrvatskoj, pri čemu prvenstveno mislimo na Agrokor”, rekao je u ponedjeljak nakon tog sastanka predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o koordiniranju aktivnosti i stavova uoči razgovora “sa svim dionicima u tom procesu, prvenstveno Vladom, koncernom Agrokor i ostalim financijskim institucijama”.

“Ono što nam je u planu, što je naša intencija je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor, dakle našeg najvećeg distributera, naš najveći kanal za prodaju u Republici Hrvatskoj”, rekao je Bulić.

Izvršni direktor ruskog Sberbanka German Gref izjavio je u utorak da Banka čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor.

“U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i upravom kompanije, nastavljamo im davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane ‘na nogama’ i riješi svoje privremene probleme… Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama”, rekao je Gref, bez iznošenja detalja.

Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi.

Iz Sberbanke su u ponedjeljak su za Hinu kazali da su se sastali s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do danas.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je u Bruxellesu novinarima, na upit je li na njegovu jučerašnjem sastanku s izaslanstvom Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC) bilo riječi o ulaganju te banke u Agrokor, kazao da se o tome nije specifično razgovaralo, ali je spomenuto.

“Nije se specifičnije o tome razgovaralo. Mi smo to spomenuli jer kinesku stranu uvijek zanima kakva je situaciju u Hrvatskoj, u gospodarstvu. Ja sam ih upoznao sa situacijom u smislu gospodarskih pokazatelja, onoga što Vlada radi po pitanju porezne reforme, rasterećivanja gospodarstva, pojednostavljenja procedura, smanjenja neporeznih davanja i sličnoga kako bismo stimulirali dolazak izravnih stranih investicija i olakšali poslovanje u Hrvatskoj”, rekao je Marić.

Na dodatni upit znači li njegov odgovor da ta kineska banka neće biti uključena u rješavanje problema Agrokora, Marić je rekao kako “ništa ne prejudicira i ne zaključuje”.

Marić, koji je u Vladu došao iz Agrokora, također je izjavio kako ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju trenutačne krize u koncernu Agrokor.

“Već sam ranije odgovarao na to pitanje. Mislim da smo svjesni značenja Agrokora, ne samo u smislu kompanije, nego i u smislu onog što znači za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Ja i moj poslovni angažman prije imenovanja za ministra neće biti nikakav limitirajući faktor u rješavanju ove situacije. Ne želim biti uteg u ovoj situaciji, uteg svojoj vladi, a poglavito svojoj državi”, rekao je Marić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Dodao je da kao ministar financija o određenim stvarima treba dati svoje mišljenje i sudjelovati, ali da “nikako neće biti uteg”. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design