Delegacija hrvatskih tvrtki na sajmu Drupa Düsseldorf

In Sajmovi i izložbe
drupa2024

Hrvatska gospodarska komora organizirala je posjet delegacije hrvatskih tvrtki vodećem svjetskom sajmu tehnologije tiska Drupa2024. koji se održava do 7. lipnja u Düsseldorfu u Njemačkoj. Hrvatsku delegaciju uz HGK čine tvrtke GPI Istra, Radin Print, Radin, Karton Pak.

Uz jedinstvene prezentacije i rasprave o najnovijim dostignućima u tiskarskoj industriji, kao nezaobilazna tema ovogodišnjeg izdanja sajma je održivost.

“Veliki utjecaj na daljnje poslovanje tvrtki osobito u području ambalaže svakako je održivost, zbog velikog pada ambalaže od plastike koji će zamijeniti papirnata ambalaža i to je trend koji će nastaviti rasti u idućim godinama. Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje, a u budućnosti najvjerojatnijom zamjenom za sve ostale proizvode”, istaknula je samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK Jagoda Divić.

Drupa je vodeći sajam gdje tvrtke iz cijeloga svijeta razmjenjuju informacije, nove tehnologije te predviđaju nadolazeće trendove. Održava se svake četiri godine i okupi više od 260 tisuća posjetitelja iz 180 zemalja te je izuzetna prilika za umrežavanje i razmjenu znanja.

“Drupa je zasigurno najbitniji sajam za grafičku industriju u Europi, pa tako i za članice našeg Udruženja grafičko prerađivačke industrije. Trenutno se događaju neke značajne promjene kao što su primjena AI tehnologija, nove direktive vezane za održivost, a tehnologija digitalnog tiska stalno se razvija. Stoga nam je bilo veoma važno organizirati zajednički odlazak na sajam i to da on bude pristupačan što većem broju naših tvrtki članica”, rekao je predsjednik Udruženja grafičko prerađivačke industrije i direktor GPI Istra Marko Despot, te je istaknuo kako mu je posebno drago da su se i manje tvrtke članice Udruženja odazvale i bile dio hrvatske delegacije.

Inače, prema Sektorskim pregledima koje priprema Odjel za financijske institucije i makroekonomske analize HGK, grafičko-prerađivačka industrija u Hrvatskoj okuplja više od tisuću tvrtki, s više od 10 tisuća zaposlenih. Poslovni prihodi, u petogodišnjem razdoblju od 2018. do 2022. u ovoj industriji rasli su po prosječnoj godišnjoj stopi od 10,9 posto, dok je izvoz u istom razdoblju rastao je po prosječnoj godišnjoj stopi od 16,7 posto, tako su ukupni prihodi u 2022. bili veći od 1,3 milijarde eura, a od toga je 532 milijuna eura ostvareno izvozom.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design