Dječja bolnica Srebrnjak, Belupo i Podravka razvijaju personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase

In Zdravlje
Belupo

Dječja bolnica Srebrnjak, Belupo i Podravka u zajedničkom znanstveno-istraživačkom projektu razvijat će personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih.

Vrijednost projekta je 9 milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim EU sredstvima. Većina financijskih sredstava uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

Provedbom istraživačkih aktivnosti i multidisiplinarnim pristupom koji podrazumijeva blisku suradnju kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora namjerava se razviti novi dijagnostički i terapeutski pristup smanjenju prekomjerne tjelesne mase koji će uključivati provođenje kliničke studije, razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti, te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima, naglasio je ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr.sc. Ivo Dumić-Čule, dr. med. dodavši pritom da znanje, stručnost i multidisciplinaran pristup rješavanju javno zdravstvenih izazova čine velik potencijal za suradnju s gospodarstvom, osobito s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični su čimbenici za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma te jedan od najčešćih komorbiditeta i nezavisnih čimbenika rizika u razvoju astme. Prekomjerna tjelesna masa također je vrlo važan prediktor razvoja komplikacija kod infekcije COVID-19, uključujući potrebu za hospitalizacijom, intenzivnom njegom i mehaničkom ventilacijom a uzrokuje i povećani rizik od neželjenih ishoda COVID-19 bolesti.

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska prehrana, koja slovi kao najbolja za očuvanje zdravlja, sve manje konzumira, posebice među djecom. Prema posljednjim podacima 34,9% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima njih 14%, značajnije više dječaka, njih 17,2% u usporedbi s 10,7% djevojčica. Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15%.

Nutraceutika je jedno od novih poslovnih područja čiji potencijal u tematskom prioritetnom području „Zdravlje i kvaliteta života“ prepoznaje Strategija pametne specijalizacije Republike Hrvatske, a u našoj kompaniji je organizacijska cjelina Nutraceutike osnovana početkom 2016. godine na korporativnoj razini Podravka Grupe, kazao je član Uprave Podravke i predsjednik Uprave Belupa, Hrvoje Kolarić te dodao da se ovim projektom nastavlja kontinuitet dugogodišnje kompanijske podrške nacionalnim javnozdravstvenim inicijativama i doseže nova dimenzija aktivnom ulogom Podravka Grupe u razvoju i podršci zdravih životnih navika i zdravih životnih odabira svojih potrošača sa izravnim doprinosom kvaliteti života stanovništva i javnom zdravlju.

„Razvijena hrvatska farmaceutska industrija pacijentima u Hrvatskoj omogućava najnovije terapijske mogućnosti, uz povoljnije troškove. Vođen upravo tom filozofijom održivog poslovanja Belupo je prije 5 godina kao prvi regionalni proizvođač iskoračio u područje nutraceutike i kliničke prehrane koji se ovim projektom širi u područje zdravstvenih rješenja za prekomjernu tjelesnu masu. Ovaj projekt u potpunosti je usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije RH i prioritetima Belupa, koji se pozicionirao kao jedan od ključnih igrača u proizvodnji dodataka prehrani,“ naglasio je predsjednik Belupove Uprave, magistar farmacije Hrvoje Kolarić.

Zahvaljujući sredstvima osiguranima u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, multidisciplinarni znanstveno- industrijski tim stručnjaka pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Turkalj, dr. med., iz Dječje Bolnice Srebrnjak, mr. sc. Lenkice Penava, iz Belupa i Katarine Pentek, dipl.ing, iz Podravke umrežit će znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije te će u tri godine provedbe projekta razviti klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih. Koncept će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku.

Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 6.784.325,90 kuna osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a za njegovu provedbu u RH nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao Posredničko tijelo razine 1, dok je Posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design