Dobri poslovni rezultati kompanija podržali svjetske burze

In Financije i gospodarstvo
wallstreet

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,1 posto, na 35.061 bod, dok je S&P 500 porastao 1,9 posto, na 4.411 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 14.836 bodova.

Najviše je prošloga tjedna skočio Nasdaq, što se zahvaljuje snažnom rastu cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Apple, Facebook i Alphabet uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih izvješća idućega tjedna. Ulagači se nadaju da će rezultati tih kompanija biti bolji od očekivanja, kao i većine kompanija dosad.

Naime, dosad je poslovna izvješća objavilo 120 kompanija, pri čemu ih je 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 78 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Zahvaljujući tome, svi su indeksi nadoknadili sve gubitke od početka tjedna, kada su bili pod pritiskom zbog rasta broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

No, na tržištima nije vladala euforija, na što ukazuje znatno manji obujam trgovanja nego prethodnih dana, jer oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu.

„Tržište je kao na ‘roller coasteru’. Prvo je oštro palo, a sada već danima raste da bi dosegnulo najviše razine u povijesti. S obzirom na to, očito postoji konflikt na tržištu, velika razlika u mišljenjima između onih koji su optimistični u vezi budućnosti i onih koji vide nakupljanje oblaka na horizontu”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Tako je, primjerice, prošloga tjedna objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prije tjedan dana neočekivano porastao na 419 tisuća, najvišu razinu u dva mjeseca.

Pokazatelji s tržišta rada pažljivo se prate jer bi mogli naznačiti kada bi američka središnja banka mogla početi raspravljati o ukidanju poticaja, s obzirom da čelnici Feda poručuju da će poticati gospodarstvo sve dok se tržište rada dovoljno ne oporavi.

„Podaci o nezaposlenima nisu imali značajan utjecaj na tržišta ili gospodarske izglede. Međutim, sve ovisi o tome dokle će Fed tolerirati niske kamatne stope. Čini se da je u fokusu Feda više puna zaposlenost nego stabilnost cijena”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

S obzirom na to, ističe, sjednica čelnika Feda idućega tjedna mogla bi značajno utjecati na tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.027 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 15.669 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 6.568 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 27.548 bodova. (H)

You may also read!

bienenfeld

Bienenfeld: Zagreb i ove godine očekuje rekordne turističke rezultate

Zagreb bi u u turizmu ove godine, na temelju najava i dosadašnjeg prometa, mogao dosegnuti rekordne rezultate dolazaka i

Read More...
avion

Prvi zrakoplov nove flote A220 Croatia Airlinesa odjeven u novo ruho

Dizajn znaka približava se dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka postala prepoznatljiva. U godini u kojoj obilježava svojih 35

Read More...
Studenac

Studenac iduće godine otvara novi distribucijski centar u Velikoj Gorici

Trgovački lanac Studenac u drugom kvartalu iduće godine planira otvoriti novi distribucijski centar na površini većoj od 36 tisuća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design