Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije

In Tvrtke i tržišta
facebook

Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli koja bi trebala spriječiti tržišnu koncentraciju.

Kustomer je osnovan 2015. godine, a nudi platforme za podršku kupcima i chatbotove koji odgovaraju na upite korisnika.

Facebook je najavio kupnju Kustomera u studenome prošle godine, ne navodeći detalje o cijeni i drugim financijskim uvjetima transakcije.

Prema tadašnjim informacijama Wall Street Journala, vrijednost Kustomera procijenjena je u ugovoru na nešto više od milijardu dolara.

Njemačka je pak 2017. u sklopu zakona o tržišnom natjecanju odredila da regulator može provjeravati akvizicije ako je kupac spreman platiti više od 400 milijuna eura za tvrtku koja uopće nema prihode ili su oni vrlo mali.

U takvim slučajevima visoka cijena često je znak inovativnih poslovnih ideja s velikim tržišnim potencijalom, navodi regulator u priopćenju.

Predsjednik Saveznog kartelskog ureda Andreas Mundt rekao je danas da će od Facebooka zatražiti odgovarajuće dokumente, ako se ispostavi da je obavezan dostaviti informacije o spajanju, stoji u priopćenju.

Mnoga su tržišta danas već visoko koncentrirana, posebno u digitalnoj ekonomiji, rekao je Mundt. “Stoga je prijeko potrebna stroga kontrola spajanja”, dodao je. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design