Dobri poslovni rezultati kompanija podržali Wall Street

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, zbog čega su trgovinske napetosti i slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u pali u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 136 bodova ili 0,54 posto, na 25.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 2.840 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 7.812 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nastavku dobre sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od 406 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 78,6 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

S druge strane, ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, jer je Peking najavio protumjere nakon što je Washington polovicom tjedna poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Peking je jučer objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane.

Washington bi uskoro mogao uvesti carine na još 16 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine, a Peking je najavio protumjere istog intenziteta.

Kina je dosad ili uvela ili najavila uvođenje carina na ukupno 110 milijardi dolara vrijedne američke proizvode, gotovo sav uvoz iz SAD-a. U prošloj je godini, naime, ukupan izvoz iz SAD-a u Kinu iznosio 130 milijardi dolara.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Jučer objavljeni podaci pokazali su da je u lipnju trgovinski deficit SAD-a porastao za 7,3 posto, na 46,3 milijarde dolara. Pritom je deficit u razmjeni s Kinom porastao 0,9 posto, na 33,5 milijardi dolara.

„Objavljeni su podaci o trgovinskoj razmjeni, a vidi se i da se nastavlja trgovinski rat između SAD-a i Kine, što naravno nije dobro”, kaže Michael Geraghty, strateg u tvrtki Cornerstone Capital Group.

Zbog toga su podaci o zapošljavanju u SAD-u, prema kojima je u srpnju broj zaposlenih porastao za 157.000, manje od očekivanih 190.000, pali u drugi plan.

Unatoč usporavanju rasta zaposlenosti, stopa nezaposlenosti pala je na samo 3,9 posto, nedaleko najniže razine u 18 godina.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen, dok je S&P 500 ojačao 0,8, a Nasdaq indeks 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,10 posto, na 7.659 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.615 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.478 bodova (H)

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design