Polugodišnji financijski rezultati Croatia Airlines-a najbolji u posljednje 4 godine

In Statistika
Croatia airlines

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines prvo je polugodište ove godine završio s najboljim financijskim rezultatom u posljednje četiri godine. Naime, gubitak u poslovanju za navedeno razdoblje iznosio je 79.6 milijuna kuna, što je 16,4 milijuna kn ili 17% manji gubitak u odnosu na prvo polugodište 2017. iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratna stavka – djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna.

U kontekstu ostvarenog rezultata potrebno je naglasiti negativne efekte cijene mlaznog goriva, što je trenutno najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa, a trošak goriva u prvom polugodištu 2018. godine veći je za 24,3 milijuna kn u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Prometni učinci iskazuju nastavak rastućeg trenda. U prvih šest mjeseci 2018. godine Croatia Airlines je ostvario nalet od 18.072 blok sata, a obavljena su 12.802 leta. Ukupno je prevezeno 949.007 putnika, što je 5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, uz ostvareni putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,9 posto što je povećanje od 1,3 postotna boda. Istovremeno prihodi od putničkog prometa veći su za 9 posto, dok su ukupni operativni prihodi veći za 4 posto u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017. godine.

Operativni rashodi u istom su razdoblju porasli za 2 posto u odnosu na ostvarenje istog razdoblja 2017. godine, pri čemu su najznačajniji porast zabilježili troškovi letenja (+8 posto), koji su uzrokovani rastom cijene goriva na tržištu.

Veći su i troškovi usluga putnicima zbog rasta troškova podvorbe putnika i troškova reklamacija uzrokovanih porastom broja putnika za 5 posto. Troškovi održavanja su veći zbog većih troškova potrošnih dijelova uslijed napravljenog većeg broja C pregleda u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Troškovi usluga u zračnom prometu veći su zbog porasta troškova zračnih luka uslijed većeg naleta skupljeg zrakoplova i porasta jediničnih cijena pojedinih zračnih luka.

Pored ovih troškova veći su i opći i administrativni troškovi zbog većih troškova najma software-a te ostali rashodi zbog većih rashoda prethodnih godina.Svi ostali operativni troškovi ostvareni su na nižem nivou od troškova usporednog razdoblja 2017. godine.U prvih šest mjeseci 2018. godine investicije su iznosile 82,6 milijuna kuna i najvećim su dijelom vezane uz ulaganja u flotu u vidu izvođenja obaveznih radova te nabave potrebnih rezervnih dijelova, dok je vrijednost imovine na kraju razdoblja veća za 17 posto u odnosu na stanje imovine na kraju 2017. godine.

Podsjetimo, u 2018. godini Croatia Airlines započeo je s letenjem u dva nova odredišta, Mostar tijekom cijele godine te Dublin tijekom ljetne sezone, a uvedene su i nove sezonske linije iz Dubrovnika za München te iz Splita za Kopenhagen. Osim novih linija, u ovogodišnjem ljetnom redu letenja povećao se i broj tjednih letova na pojedinim, već postojećim linijama. Zrakoplovi Croatia Airlinesa također lete i u svih osam novih europskih odredišta, odnosno na svim sezonskim linijama koje su uvedene tijekom 2016. i 2017. godine – iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg.

U razdoblju ljetnog reda letenja Croatia Airlines u redovitom međunarodnom prometu danas povezuje Hrvatsku s 40 odredišta u 23 europske države, a u suradnji s partnerima iz udruge Star Alliance i s cijelim svijetom. Ne manje važno, Croatia Airlines povezuje Hrvatsku sa svijetom i tijekom cijele godine, pružajući snažnu podršku razvoju hrvatskoga turizma i gospodarstva te promičući Hrvatsku kao sve poželjniju destinaciju, svakodnevnom prisutnošću na svim zračnim lukama koje su odredište zrakoplova Croatia Airlinesa.

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design