Dobri poslovni rezultati kompanija potaknuli svjetske burze

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz najvećih svjetskih gospodarstava i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,55 posto, na 26.559 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 7.998 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,1 posto, na 2.905 bodova.

Ulagače na burzama ohrabrili su bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Prošloga je tjedna objavljeno da je u prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je ista stopa rasta kao u prethodnom kvartalu i veća od 6,3 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa, pa je to potaknulo nadu ulagača u stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

„Stabilan rast kineskog gospodarstva ukazuje na to da su lanjske poticajne mjere tamošnjih vlasti počele davati rezultate”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

I iz američkog gospodarstva stigli su dobri pokazatelji, koji su podržali nadu da usporavanje rasta neće biti toliko oštro koliko su se ulagači plašili.

Promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku je porastao po najvišoj stopi na mjesečnoj razini u posljednjih godinu i pol dana, što pokazuje da je osobna potrošnja, najveći pokretač gospodarstva, snažna.

Uz to, objavljeno je da je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao na najnižu razinu u 50 godina, što ukazuje na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija.

Od 77 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih gotovo 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari malo poboljšali očekivanja, pa sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti za 1,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Ipak, pokažu li se te procjene točne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je ponajviše posljedica usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

„Uoči početka sezone objava poslovnih rezultata, očekivanja su bila vrlo niska, pa je dosad bilo financijskih izvješća koja su vrlo ugodno iznenadila”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Nakon snažnog rasta od početka ove godine, sada se S&P 500 indeks nalazi samo oko 1 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute krajem rujna prošle godine.

Dow Jones i Nasdaq indeks kreću se, pak, oko 1,5 posto ispod svojih najviših razina u povijesti.

Tako su indeksi nadoknadili gotovo sve gubitke od kraja prošle godine, kada su oštro pali zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke.

Rast indeksa od početka ove godine ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.459 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,8 posto, na 12.222 boda, a pariški CAC 1,4 posto, na 5.580 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,5 posto, na 22.200 boda. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design