Dodatnih 220 milijuna kuna potpora za stočare, uz brojne druge mehanizme potpore

In Financije i gospodarstvo
krave

U utorak, 5. kolovoza 2021. godine, od strane Europske komisije odobrene su konačne promjene Programa ruralnog razvoja kojima su, nakon dugotrajnih i uspješnih pregovora s EK, sektoru stočarstva odobrene dodatne potpore u iznosu od dodatnih 130 milijuna kuna putem mjere Dobrobit životinja te dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama.

Osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti COVID-19 Ministarstvo je donijelo i niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, a u izradi su programi potpore za sektore peradarstva i mliječnog govedarstva. Također, uslijed povećanja cijena žitarica i ostalih komponenti stočne hrane ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na posljednjom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU pozvala Europsku komisiju da ispita sve mogućnosti dodjele financijske potpore u cilju stabilizacije sektora stočarstva, kao i mogućih drugih mehanizama koji bi osigurali ravnopravni položaj naših proizvođača na globalnom tržištu, pri čemu je zahtjev podržalo 15 zemalja članica te se očekuje daljnje praćenje stanja od strane EK, kao i poduzimanje eventualno potrebnih izvanrednih mjera.

Covid mjere potpore
Kako bi se doprinijelo normalizaciji stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda te kako bi se ublažile posljedice prouzročene pandemijom doneseni su brojni programi potpora koje su stočari mogli koristiti.

Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. su provedene mjere pomoći namijenjene malim poljoprivrednim gospodarstvima za održavanje postojeće razine i povećanja proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva, ukupne vrijednosti veće od 25 milijuna kuna.

Usvojena je i mjera za interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstvu te otkup viškova drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača, putem robnih rezervi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u okviru koje je proveden interventni otkup tržišnih viškova mlijeka od malih mljekara u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, a otkupljeni viškovi ustupljeni posrednicima u lancu donirane hrane. Provedena je izvanredna mjera pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanim pandemijom bolesti COVID-19 te za subjekte koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna.

Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima (putem Privremenog okvira) obuhvaćene su potpore uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi i krmača vrijedne 44 milijuna kuna, dok je kroz Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača svinja u Republici Hrvatskoj potporu ostvarilo 1.318 korisnika, za 39.808 grla u ukupnom iznosu od gotovo 6 milijuna kn. Za provedbu Programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 3 milijuna kuna.

Uz navedeno Ministarstvo je reagiralo i kroz Program potpore u vrijednosti od milijun kuna kako bi se pomoglo pčelarima iz Međimurske županije sanirati štete nastale zbog masovnog pomora pčela. Također, Vlada Republike Hrvatske donijela je Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala u vrijednosti od 3 milijuna kuna provedbom kojeg će se sanirati štete nastale uslijed nepovoljnih meteoroloških prilika ovog proljeća, odnosno izostanka pčelinje paše.

Također, u posljednjem tjednu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, državama članicama omogućeno je programiranje nove mjere unutar Programa ruralnog razvoja M21. Izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19 u iznosu od 360 milijuna kuna. U siječnju je isplaćeno 128 milijuna kuna potpora temeljem zahtjeva podnesenih na prva dva natječaja, a na novim natječajima u ožujku zatražena je potpora u ukupnom iznosu većem od 79 milijuna kuna.

Program ruralnog razvoja
U sklopu operacija podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u protekle dvije godine Ministarstvo je raspisalo nekoliko natječaja. Ukupna raspoloživa sredstva za Natječaj za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš su bila 50 milijuna kuna. Za sektor tovnog govedarstva u tijeku 2020. godine raspisan je Natječaj za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te su povećana sredstva na iznos od 152 milijuna kuna.

Raspisan je i Natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva u vrijednosti od 250 milijuna kuna te za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš u vrijednosti od 50 milijuna kuna, pri čemu su potencijalni korisnici oni koji su podnijeli zahtjev za potporu na Natječaju za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva.

Također, otvoren je natječaj za ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 100 milijuna kuna.

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu
U pripremi je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pri čemu se razmatraju i kriteriji za dodjelu poljoprivrednog zemljišta. Najpovoljniji ponuditelj na natječaju za zakup za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske utvrđivat će se na temelju ostvarenih bodova pri čemu se predlaže dodjela najvećeg broja bodova ponuditeljima koji se bave proizvodnjom u sektorima koji na poljoprivrednom zemljištu ostvaruju dodanu vrijednost, a stočarstvo je jedan od tih sektora. Osobito se razmatra položaj za stočare koji u odnosu na broj uvjetnih grla ne raspolažu dovoljnim površinama poljoprivrednog zemljišta.

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design