EKOS Međimurska gibanica – čarolija sa sjevera Hrvatske

In Promocije / novi proizvodi
EKOS Međimurska gibanica - čarolija sa sjevera Hrvatske

Međimurje, područje na krajnjem sjeveru Hrvatske omeđeno rijekama Murom i Dravom. Zapadni dio dotiče obronke Alpa, dok su središnji i istočni dio ravnica Panonske nizine. Međimurje je počašćeno nadimkom Hortus Croatiae što znači Vrt Hrvatske jer je zbog duge poljoprivredne tradicije stoljećima zemlju opskrbljivalo vrhunskim sastojcima koji su se koristili u maštovitim jelima s domaćim dodirom.

Pravi gurmani znaju da se u Međimurju uživa u hrani. Jednostavnost u pripremi, ali raskoš u okusu, odlika je koja krasi tradicionalnu međimursku kuhinju, dok njena posebnost leži u uspješnom spajanju gotovo nespojivih okusa. Jelo koje će vam pružiti pravi gurmanski doživljaj poznata je Međimurska gibanica.

Kao sastavni dio naše nacionalne kuhinje koji u punom smislu predstavlja jedinstven kraj iz kojeg potječe, Međimurska gibanica slatka je perjanica međimurske gastronomije, a čini je fantastičan je spoj svježeg kravljeg sira, naribanih jabuka, mljevenih oraha i maka, nadjevima razdvojenim sočnim vučenim korama.

Slatkoljupci koji spremaju Međimursku gibanicu znaju kako se na sloj tijesta položenog u namašćenu posudu stavljaju prethodno pripremljena četiri nadjeva naizmjence s vučenim korama – red kore, red nadjeva, sve dok se svi ne rasporede po slojevima jedan iznad drugog: mak, sir, orasi i jabuke. Slaganje se završava korom na vrhu, a sve se na kraju prelije vrhnjem u koje može biti umiješan žumanjak ili rastopljen maslac, te pospe slatkim snijegom. Peče se u pećnici oko 40 minuta do jednog sata, a nakon toga se hladi i reže na komade obliku kocke ili kvadra. Jednako je ukusna kada se servira topla kao i kada se servira hladna.

Međimurska gibanica spoj je okusa koji još dugo ostavlja trag u sjećanju.

Ukoliko vas put odvede u Međimurje, ovu slasticu nemojte nipošto preskočiti, a u međuvremenu uživajte u Ekos Međimurskoj gibanici, vjernoj tradiciji, čaroliji koja dolazi sa sjevera Hrvatske.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design