Erste banka lani s rastom dobiti

In Bankarstvo
erste

Erste&Steiermärkische Bank u prošloj je godini ostvarila neto dobiti od 649,5 milijuna kuna, što je porast za 3,67 posto u odnosu na godinu prije, dok je dobit ESB grupe smanjena za gotovo 39 posto, na 533,7 milijuna kuna, zbog povećanih troškova rezervacija zbog situacije u Agrokoru, pokazuju podaci iz financijskih izvješća koje je u petak objavila ta banka.

Predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank Christoph Schoefboeck u priopćenju ističe kako su u prošloj godini zadržali stabilnost i kvalitetu operativnog poslovanja te time dodatno učvrstili poziciju na hrvatskom bankarskom i financijskom tržištu.

“Posebno nas veseli činjenica da smo u prošloj godini zabilježili rastući trend novog kreditiranja u poslovanju s građanstvom, ali i gospodarstvom. Također, svjedočili smo i velikim izazovima, poput procesa restrukturiranja Agrokora, što je utjecalo i na poslovanje bankarskog sektora”, kaže Schoefboeck.

Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste banke bez ovisnih društava, neto dobit banke u 2017. iznosila je 649,5 milijuna kuna, 3,67 posto više u odnosu na 626,5 milijuna kuna u 2016.

Neto kamatni prihod Erste banke porastao je za 4,72 posto, na 1,7 milijardi kuna, a neto prihod od naknada i provizija lani je u odnosu na godinu prije porastao za 8,43 posto, na 444,7 milijuna kuna.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2017. iznosila je 57,2 milijarde kuna, odnosno 1,94 posto više u odnosu na kraj 2016.

Ukupni krediti klijentima na zadnji dan prošle godine iznosili 36,5 milijardi kuna, što je 0,71 posto više u odnosu na godinu prije.

Ukupni depoziti klijenata u prošloj su godini porasli za 2,44 posto, na 42,3 milijarde kuna.

Uz financijska izvješća, Erste banka je putem Zagrebačke burze danas objavila i prijedlog raspodjele prošlogodišnje neto dobiti. Od ukupne dobiti od 649,5 milijuna kuna, veći bi se dio ili iznos od 489,3 milijuna kuna rasporedio u zadržanu dobit, dok bi se preostalih oko 160,2 milijuna kuna rasporedilo za dividendu dioničarima. Dividenda se utvrđuje u iznosu od 9,43 posto nominalne vrijednosti dionice, što iznosi 9,43 kune po dionici, navodi se u objavi Erste banke.

Dobit ESB grupe niža zbog većih rezervacija

“Neto dobit ESB grupe nakon manjinskih udjela u 2017. godini iznosila je 533,7 milijuna kuna. Najznačajniji utjecaj na njezino smanjenje u odnosu na 2016., kada je iznosila 874,4 milijuna kuna, imali su povećani troškovi rezervacija zbog situacije u kojoj se našao koncern Agrokor i s njime povezana društva”, navodi se u priopćenju.

ESB grupa, uz matičnu Erste&Steiermärkische Bank, obuhvaća i ovisna društva Erste Nekretnine, Erste&Steiermärkische S-Leasing, Erste Bank Podgorica, Erste Card Club grupu, Erste Factoring, Erste Group IT HR i Izbor Nekretnina.

Iznoseći očekivanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Erste banke ističe kako bi ekonomski trendovi u 2018. trebali ostati povoljni po pitanju rasta, a nada se i po pitanju zadržavanja fiskalne discipline.

“Međutim, potrebno je jačati napore u provođenju strukturnih reformi te pronaći politički i ekonomski odgovor na demografske izazove i rastući trend iseljavanja. Pravna i politička stabilnost i dalje ostaje jedan od temeljnih preduvjeta za nastavak procesa oporavka, a također je potrebno graditi i njegovati investicijsku sigurnost domaćih i međunarodnih ulagača”, poručuje u priopćenju Schoefboeck. (H)

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design