Erste Group pokreće instrument za jačanje kapitala za potporu rastu društvenih organizacija

In Bankarstvo
erste

Erste Social Finance Holding, koji su zajednički osnovali Erste Group i ERSTE Foundation, nedavno je pokrenuo inovativni instrument za društveno financiranje pod nazivom „Kvazi-vlasnički kapital” (Quasi-equity).

Ta nova mogućnost financiranja, koju financijski podupire Europska unija, pomaže društvenim organizacijama u ostvarivanju rasta i većeg utjecaja jačanjem njihova kapitala. Kvazi-vlasnički kapital dostupan je društvenim poduzećima i neprofitnim te nevladinim organizacijama u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Hrvatskoj u obliku tzv. podređenog zajma koji ispunjava uvjete.

„Uslijed krize uzrokovane bolešću COVID-19 do izražaja su došli brojni nedostaci u zdravstvenom, obrazovnom i socijalnom sustavu u našoj regiji. Zato smatramo da je neophodno poticati otpornost i razvoj društvenih organizacija koje se bore s tim izazovima. Jačajući njihov kapital, Kvazi-vlasnički kapital jača financijsko zdravlje organizacija te im omogućuje da ostvare planove rasta i realiziraju nove projekte ili prošire realizaciju postojećih. Na taj se način društvenim organizacijama omogućuje da povećaju svoj utjecaj te da sa svojim proizvodima i uslugama dopru od većeg broja korisnika”, izjavio je Peter Surek, glavni izvršni direktor Erste Social Finance Holding.

POMOĆ SOCIJALNIM ORGANIZACIJAMA U ŠIRENJU SVOG UTJECAJA
Kvazi-vlasnički kapital stavlja naglasak na financijski etablirane društvene organizacije s dokazanim poslovnim modelom i rezultatima, bez obzira na njihov pravni oblik. Svrha financiranja može se razlikovati: od otvaranja dodatnih podružnica, pokretanja novih proizvoda ili usluga i digitalizacije poslovanja do oporavka od utjecaja krize uzrokovane pandemijom. Taj novi instrument za socijalno financiranje koji nudi Erste Group može se iskoristiti i za sufinanciranje manjih projekata društveno financiranih nekretnina, poput socijalno potpomognutog stanovanja te smještaja za starije osobe i prostora za vrtiće i ustanova za njegu.

BOLJI PROFIL RIZIKA I NEPROMIJENJENA VLASNIČKA STRUKTURA
Jači kapital koji klijenti stječu instrumentom Kvazi-vlasnički kapital omogućuje im uzimanje dodatnih zajmova od lokalnih banaka u okviru skupine Erste Group za financiranje još većih ulaganja. Zahvaljujući fleksibilnom otplatnom planu, klijenti mogu početi otplaćivati glavnicu nakon nekoliko godina, što im daje dovoljno vremena za razvitak i širenje svojih projekata i ostvarivanje potrebnog prihoda. Glavna je prednost što se ulaganjima putem instrumenta Kvazi-vlasnički kapital ne mijenja vlasnička struktura i ne smanjuju se udjeli postojećih dioničara. To među ostalim znači da društvene organizacije mogu zadržati svoju neovisnost i da im se nitko neće miješati u operativno upravljanje.

SURADNJA S EUROPSKOM UNIJOM I IMPACT HUBOM
Instrumentu Kvazi-vlasnički kapital dodijeljena su bespovratna sredstva putem otvorenog poziva u okviru Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), kojima se podupire razvoj novih instrumenata za društveno financiranje. Kvazi-vlasnički kapital pokriven je jamstvenim instrumentom programa EaSI. Društvene organizacije kojima su dodijeljena bespovratna sredstva od Europske unije dobit će i besplatnu nefinancijsku potporu poput individualnog savjetovanja, mentorstva, jačanja kapaciteta ili tehničke pomoći. Te usluge pružat će inkubator za socijalne inovacije pod nazivom Impact Hub Beč i njegove partnerske organizacije. U okviru te suradnje, Kvazi-vlasnički kapital predstavljen je sudionicima na panel raspravi na događanju Impact Days 2021, održanom u Beču 9. rujna.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, izjavio je: „Svrha je društvenog financiranja stvaranje uključivih radnih mjesta, potpora socijalnim inovacijama i jačanje sudjelovanja građana u lokalnim zajednicama. Društvena ekonomija pruža nam jak alat pomoću kojeg možemo biti predvodnici pravedne, zelene i digitalne tranzicije odozdo prema gore. Ersteov novi financijski instrument u obliku kvazikapitala pojavio se u pravom trenutku da pomogne društvenim poduzećima u pokretanju novih proizvoda i usluga, digitalizaciji poslovanja i oporavku od krize uzrokovane pandemijom.”

O ERSTE SOCIAL FINANCE HOLDINGU
Erste Social Finance Holding, Ersteovo društvo za društveno financiranje, osnovano je 2008. kako bi ostvarilo pozitivan društveni učinak u skladu s jednim od ciljeva Erste Groupa, a to je širenje blagostanja i pristup financijskim uslugama za sve. Djeluje kao investitor i posrednik za društveno financiranje u regiji srednje i istočne Europe te ulaže u društvene poslovne modele i pokreće inovativne instrumente za društveno financiranje. Više informacija o Ersteovim aktivnostima društvenog financiranja može se pronaći ovdje.

O PROGRAMU EUROPSKE UNIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE I SOCIJALNE INOVACIJE (EASI)
Cilj je Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) (2014. – 2020.) pružiti potporu sljedećim ciljevima EU-a: visokoj razini zapošljavanja, odgovarajućoj socijalnoj zaštiti, borbi protiv društvene isključenosti i siromaštva te poboljšanju uvjeta rada. U okviru osi Mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo programa EaSI pruža se potpora financijskim posrednicima koji nude mikrozajmove poduzetnicima i mikropoduzećima te financiranje društvenim poduzećima s ciljem povećanja pristupa financiranju za mikropoduzeća i društvena poduzeća. U razdoblju 2021. – 2027. program EaSI postat će sastavnica Europskog socijalnog fonda plus (ESF+).

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design