Fina: Konditorska industrija s 10,3 milijuna kuna neto dobiti

In Tvrtke i tržišta
Kraš u 2022. godini bilježi rast neto dobiti

Konditorska industrija je u 2022. ostvarila neto dobit od 10,3 milijuna kuna, što je pad od 80,4 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuje analiza poslovanja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kakaa, čokoladnih i bombonskih proizvoda koju je objavila Fina.

U toj je djelatnosti u 2022. poslovalo 25 poduzetnika koji su imali 2.403 zaposlena, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 13,8 posto.

Ukupni prihodi poduzetnika u konditorskoj industriji u 2022. su iznosili 1,44 milijarde kuna, što je 2,6 posto više nego u godini prije, a ukupni su rashodi povećani šest posto, na 1,42 milijarde kuna.

Dobit razdoblja je iznosila 25,7 milijuna kuna, gubitak razdoblja 15,4 milijuna kuna te je iskazan pozitivan konsolidirani financijski rezultat, u iznosu od 10,3 milijuna kuna.

Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kakao, čokoladnih i bombonskih proizvoda, njih 18 ili 72 posto poslovalo je s dobiti, dok je sedam poduzetnika ili 28 posto iskazalo gubitak razdoblja.

Izvoz poduzetnika u konditorskoj industriji u 2022. je iznosio 583,2 milijuna kuna i porastao je 8,5 posto prema godini ranije, a uvoz je povećan za 17,5 posto, na 459,3 milijuna kuna. Trgovinski suficit je iznosio 123,8 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u proizvodnji kakao, čokoladnih i bombonskih proizvoda u 2022. iznosila je 6.181 kunu, što je za 4,4 posto više u odnosu na prethodnu godinu, ali i za 11,4 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH koja je bila 6.973 kune.

Kraš prvi po prihodima, dobiti i broju zaposlenih

Podaci Fine pokazuju da je i u 2022. godini Kraš zadržao dominantnu ulogu među poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kakaa, čokoladnih i bombonskih proizvoda, i to prema više parametara.

Kraš je 2022. ostvario najveće ukupne prihode, u iznosu od 1,1 milijardu kuna, iskazalo najveću neto dobit, od 23,9 milijuna kuna te je zapošljavalo najveći broj radnika, njih 1.746.

Na drugom mjestu po visini ukupnih prihoda je Kandit s 331 zaposlenim i ostvarenih 224,7 milijuna kuna ukupnih prihoda. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design