Francuska proizvodnja vina ove bi se godine trebala oporaviti nakon pada 2021. uzrokovanog mrazom, no još treba vidjeti koliko će aktualno produljeno sušno razdoblje utjecati na berbu, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede te zemlje.
Očekuje se da će proizvodnja vina porasti za 13 do 21 posto na između 42,6 i 45,6 milijuna hektolitara, previđa ministarstvo u svojim prvim prognozama za 2022. Hektolitar je ekvivalent 100 litara ili 133 standardne boce vina. Prognozirani raspon je čak do sedam posto iznad petogodišnjeg prosjeka.
U većini krajeva vrijeme je bilo povoljnije za razvoj vinove loze nego lani, osim u jugozapadnim područjima zemlje koji su bili zahvaćeni mrazom i tučom, objavilo je ministarstvo.
“U tim uvjetima, proizvodnja ima trend povećanja u usporedbi s prošlom godinom u svim vinskim regijama, s izuzetkom Charentesa. Međutim, suho tlo u kombinaciji s toplinskim valovima moglo bi ograničiti to povećanje ako potraje do berbe”, stoji u izvješću.
Francuski poljoprivredni sektor, najveći u EU-u, strahuje od rastućih gubitaka zbog povijesno rekordne suše u zemlji, koju su potaknuli uzastopni toplinski valovi. No, sušno, toplo vrijeme ove je godine smanjilo pojavu bolesti na vinovoj lozi te bi trebalo doći i do rane berbe grožđa, procjenjuju u ministarstvu.
Suša je ipak utjecala na grožđe u regijama kao što su Alsace na istoku i Languedoc-Roussillon na krajnjem jugozapadu, a sada je počela ograničavati potencijal i berbe u Burgundiji, upozoravaju iz ministarstva.
Proizvodnja u Bordeauxu pasti će ispod petogodišnjeg prosjeka nakon što su mraz i tuča u različitoj mjeri oštetili oko 10.000 hektara vinograda, dodalo je ministarstvo. Regija Champagne spremna je za dobru berbu s prinosom iznad petogodišnjeg prosjeka, potaknuta lipanjskim kišama i smanjenom bolešću vinove loze. (H)