Glas poduzetnika: Najavljene nove mjere Vlade “vrlo blizu” zahtjevima

In Financije i gospodarstvo
gospodarstvo

Inicijativa Glas poduzetnika u srijedu je ocijenila da je najavljeni drugi paket hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu, koji se očekuje ovog tjedna, “vrlo blizu liste od deset zahtjeva” koje su poslali Vladi prije desetak dana.

“Vidljivi su rezultati aktivnosti predstavnika poduzetnika i Vlade u proteklih tjedan dana te će se u novom paketu mjera, prema najavi, naći i otpis, a ne odgoda, poreza na dohodak i doprinosa te oslobađanje plaćanja mnogih parafiskalnih nameta”, ističu iz te Inicijative uoči sutrašnje sjednice Vlade na kojoj vi trebao biti predstavljen, i kako očekuju, i potvrđen novi paket mjera

Iz Inicijative tim povodom komentiraju da će najavljene mjere mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima i njihovim zaposlenicima, kojima je onemogućeno poslovanje, uz već donesenu mjeru isplate minimalne plaće od 3.250 kuna, omogućiti i opstanak tijekom kriznog razdoblja bez prihoda s minimalnim troškovima te da broj izgubljenih radnih mjesta bude što manji.

“Vjerujemo i da će Vlada i s bankama naći zajednički jezik kako bi se odobrilo ‘zamrzavanje’ kredita i leasinga od 12 mjeseci bez obračuna kamata, a ne tri mjeseca s obračunom kamata kako se sada predlaže”, poručio je jedan od pokretača te Inicijative Hrvoje Bujas.

Sve to smatra tek početkom strukturnih promjena, koje će omogućiti da iz ove krize hrvatsko gospodarstvo izađe s minimalnim gubicima i da proračun ima održiv deficit.

Zadovoljni su, kako dodaju, što je Vlada pokazala razumijevanje za probleme malog i srednjeg poduzetništva te što su bili spremni poslušati prijedloge iz privatnog sektora, od HUP-a, te Inicijative do ekonomskih stručnjaka i samih poduzetnika.

Donošenje drugog paketa mjera je pravi početak borbe protiv gospodarske krize. Kvalitetna primjena mjera mora biti osigurana s jednoznačnim provedbenim uputama, i to je ključno”, kažu iz Inicijative, uz napomenu da ih je puno članova pitalo o operativnim problemima i nejasnoćama vezanim za prvi set mjera.

Pritom iznose i očekivanja da država treba promijeniti stav prema poduzetnicima i pojednostaviti postupak odobrenja potpora, uz minimalne restrikcije i rigorozne kazne za zloporabe, kao i da se jedinice lokalne samouprave usklade oko jedinstvenog i zajedničkog pristupa kako bi svi iu Hrvatskoj imali podjednake uvjete, jer za sada neke jedinice donose mjere, a neke još ne.

“Poslodavci u privatnom sektoru s nestrpljenjem iščekuje nove mjere Vlade, ali u krizi ovakvih razmjera to nisu njihovi jedini problemi. Njihov će opstanak, osim o intervenciji države, ovisiti i o njihovim kupcima, klijentima i poslovnim partnerima, a dosta pitanja ima i oko vrlo važnog troška vezanog uz najam nekretnina koje tvrtke koriste”, upozoravaju iz te Inicijative.

Tu iznose i svoja istraživanja, po kojima trenutno samo 10 posto tvrtki planira dići kredite s kojima će podmirivati tu vrstu obveza (najam), dok ih 23 posto planira zatvoriti tvrtku, a time i otpustiti zaposlene. Njih 16 posto planira za početak smanjiti broj zaposlenih i pratiti razvoj situacije, dok ih najviše ili 51 posto planira na razne druge načine minimizirati troškove i nastojati preživjeti krizu.

Inicijativa Glas poduzetnika do sada je, kako iznose, okupila gotovo 100 tisuća tvrtki, obrta te samozaposlenih. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design