Globalni gubitak u sektoru putovanja i turizma u 2020. gotovo 4,5 bilijuna dolara

In Iz svijeta
cikloturizam

Gubitak u globalnom sektoru putovanja i turizma u 2020. je dosegnuo gotovo 4,5 bilijuna američkih dolara, dok je doprinos tog sektora globalnom BDP-u gotovo prepolovljen, što potvrđuje razoran utjecaj pandemije covida-19 na taj sektor, ističu iz Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC.

“Gotovo prepolovljen doprinos sektora putovanja i turizma globalnom BDP-u znači i da je smanjen na 4,7 bilijuna dolara u u 2020., s gotovo 9,2 bilijuna dolara iz 2019., a što znači i da je u 2020. činio ‘samo’ 5,5 posto globalne ekonomije, za razliku od 2019. kada je imao udjel od 10,4 posto”, naglašavaju iz WTTC-a.

Pozivajući se na svoje nedavno objavljeno godišnje izvješće o ekonomskom utjecaju pandemije na globalna putovanja i turizam, iz WTTC-a napominju da je u 2020. bilo i nešto dobro – razne sheme državnih i drugih mjera za očuvanje radnih mjesta spasile su milijune zaposlenih u tom sektoru da ne ostanu bez primanja i poslodavce da zadrže radnike.

Prijetnja radnim mjestima ostaje

No, upozoravaju da prijetnja tim radnim mjestima uslijed nastavka širenja pandemije ostaje, ali i da bi se brzom akcijom, koordiniranim mjerama i najavljenim ubrzanim, a ne usporenim procjepljivanjem izgubljeni poslovi i doprinos BDP-u mogli vratiti do 2022. godine.

Komentirajući takav pad u svjetskoj turističkoj i industriji putovanja, iz WTTC-a ocjenjuju da su ogromni gubici nagomilani u 2020. “slika sektora koji se bori za opstanak suočen s mnogim ograničenjima putovanja i nepotrebnim karantenama, koje i dalje prijete hitnom oporavku svjetske ekonomije, pa i turizma”.

Tome dodaju i podatke da je u 2019., kada su globalno putovanja i turizam ‘cvjetali’ i generirali svako četvrto od svih novih radnih mjesta u svijetu, taj sektor globalno donosio 334 milijuna radnih mjesta ili 10,6 posto svih u svijetu, ali ih je u pandemiji izgubljeno više od 62 milijuna, što je, kako navode, pad od 18,5 posto.

Gubici radnih mjesta osjetili su se u cijelom ekosustavu putovanja i turizma, a posebno su pogođena mala i srednja poduzeća, koja čine 80 posto svih poduzeća u tom sektoru. Snažno su time pogođene i žene, koje u svjetskom turizmu čine većinu zaposlenih, ali isto tako velik je utjecaj tih gubitaka i na mlade i manjine.

“Bez potpunog i hitnog oporavka putovanja i turizma mogla bi se izgubiti i mnoga radna mjesta i poslovi trenutno podržani vladinim shemama zadržavanja radnika, smanjenim radnim vremenom i drugim”, poručuju iz WTTC-a, iz kojeg pohvaljuju vlade širom svijeta na relativno brzom odgovorima za očuvanje radnih mjesta u tom sektoru, ali se i boje da mnoge vlade neće moći nastaviti podržavati ugrožena radna mjesta na neodređeno vrijeme.

“Vlade se moraju obratiti sektoru putovanja i turizma kako bi pomogle njegov oporavak i da se pokrene globalno gospodarsko oživljavanje”, preporučuju iz tog Svjetskog vijeća.

Gubitak u međunarodnoj putničkoj potrošnji 69,4 posto

U novom izvješću iznose i još neke, kako kažu, “šokantne detalje” utjecaja pandemije, da su primjerice ogromni gubici u tom sektoru rezultat “ograničavanja putovanja i nepotrebnih karantena”, te da je međunarodna putnička potrošnja u 2020. smanjena 69,4 posto u odnosu na 2019., a domaća putnička potrošnja nešto manje, za 45 posto, i to zbog ‘nekih’ unutarnjih putovanja u mnogim zemljama.

“WTTC-ovo godišnje izvješće o ekonomskom utjecaju pokazuje puni opseg ‘boli’ koju trpi sektor u proteklih 12 mjeseci, što je uništilo toliko života i poduzeća, velikih i malih. Jasno je da je samo globalni sektor putovanja i turizma devastiran i opterećen neviđenim gubitkom i smanjenjem utjecaja u globalnom BDP-u. Stoga je važnije nego ikad da putovanja i turizam dobiju potrebnu podršku kako bi mogli pomoći u gospodarskom oporavku, što će biti ključno za omogućavanje svijetu da se oživi od učinaka pandemija”, poručila je predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara.

Oporavak uz globalnu imunizaciju moguć već u 2022.

Unatoč svemu, u WTTC-u vjeruju, a i prema istraživanju koje su proveli, da bi se u slučaju jačanja međunarodne mobilnosti i putovanja do lipnja ove godine, mogli značajno potaknuti i poslovi, što bi onda moglo donijeti i poraste udjela putovanja i turizma u globanom BDP-u, no razinu iz 2019. ne očekuju prije 2022. godine.

WTTC također predviđa i da će se putovanja i turizam nakon 2022. početi jače oporavljati i rasti po godišnjoj stopi iznad 25 posto, uz, naravno, globalno ubrzavanje cijepljenja, te da bi to moglo i vratiti i izgubljenih 62 milijuna radnih mjesta u tom sektoru. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design