Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća 96 posto

In Trgovina na malo
fiskal

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećala se za 96 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, dok je za jedan posto bila manja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 22. do 28. ožujka 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,1 milijardu kuna, što je za 1,5 milijardi kuna ili 96 posto više nego u usporedivom tjednu 2020. godine, kada su na snazi bile značajno strože mjere protiv širenja koronavirusa u odnosu na trenutne.

Istovremeno, u tjednu iza nas izdano je 37,8 milijuna računa, 159 posto više nego u istom tjednu 2020. godine.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 132 posto, na 24,7 milijuna, a vrijednost im je porasla za 83 posto, na 2,3 milijarde kuna.

Još snažniji rast zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu, pri čemu je broj fiskaliziranih računa na godišnjoj razini porastao za 1.123 posto, a njihova vrijednost za 691 posto. Tako je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u razdoblju od 22. do 28. ožujka ove godine izdano 3,4 milijuna računa, a njihova je vrijednost iznosila 146,7 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka.

S druge strane, uslijed daljnjeg popuštanja epidemioloških mjera zbog povoljnije epidemiološke situacije, ugostitelji su od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa svojih kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste.

Stoga je u objavi Porezne uprave dana i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je od 22. do 28. ožujka 2021. izdano deset posto manje računa, dok im je vrijednost manja za jedan posto.

Pritom je u trgovini broj računa manji za jedan posto, uz rast vrijednosti za četiri posto, dok se u ugostiteljstvu i turizmu bilježi značajan pad – u broju računa za 48 posto, a njihovom iznosu za 45 posto, odnosno za oko 119,5 milijuna kuna.

Na tjednoj razini broj računa ostao isti, iznos manji za pet posto

U tjednu od 22. do 28. ožujka ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 15. do 21. ožujka 2021. godine, broj računa ostao je isti, dok je njihov iznos smanjen za pet posto.

Kako pokazuje izvješće Porezne uprave, u segmentu trgovine zabilježen je pad broja računa od jedan posto, a njihove vrijednosti za šest posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj izdanih računa na tjednoj razini povećan za tri posto, a njihova vrijednost za šest posto. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design