Globalno tržište pametnih telefona konačno se oporavlja

In Financije i gospodarstvo
mobitel

Globalno tržište pametnih telefona u prvom tromjesečju je zabilježilo znatan rast isporuka i prihoda na godišnjoj razini, što je znak da se konačno oporavlja, zajednički je zaključak nekoliko vodećih analitičkih kompanija o stanju tog tržišta.

Analitičke kompanije u svojim novim analizama stanja svjetskog tržišta pametnih telefona za prva tri mjeseca 2024. malo se razlikuju u brojkama oko tržišta, ali su, kako prenose telekom mediji, jedinstvene u zaključku “da se tržište konačno oporavlja nakon razdoblja kontrakcije i da će se trenutni pozitivni zamah vjerojatno zadržati tijekom cijele godine”.

Prema analizama kompanije Counterpoint Research, prihodi globalnog tržišta pametnih telefona porasli su 7 posto na godišnjoj razini, “dosegnuvši najvišu razinu do sada u prvom tromjesečju”, pri čemu ne navode konkretnu brojku za taj ukupni prihod, ali procjenjuju da 41 posto udjela ukupne tržišne vrijednosti rži Apple, kojeg s 18 posto slijedi Samsung te Xiaomi i Oppo sa po 6 posto i Vivo s 4 posto udjela.

Globalne isporuke pametnih telefona prema procjenama Counterpoint Researcha povećane su za 6 posto na razini prvog tromjesečja, na 296,9 milijuna jedinica, uglavnom potaknuto rezultatima u ključnim regijama, poput Europe, Bliskog istoka i Afrike (MEA), te Kariba i Latinske Amerike (CALA).

Procjene analitičke kuće Omdia još su optimističnije sa rastom globalne isporuke pametnih telefona za 11,6 posto, na 300,4 milijuna jedinica, potaknuto i stabilizacijom tržišta, snažnom potražnjom i smanjenjem problema u nabavnom lancu nakon problema u pandemijskim godinama.

U prva tri mjeseca 2024. mnogi su dobavljači pametnih telefona zabilježili veliki, dvoznamenkasti rast na godišnjoj razini, poput Xiaomija, Honora, Motorole i Realme, navodi Omdia, dodajući da je rast kod Transsiona i Huaweija bio i troznamenkasti.

Ponavljajući preliminarne podatke analitičara tvrtke IDC, i ostali su označili Samsung najboljim globalnim dobavljačem u isporukama jedinaca u prvom tromjesečju, i sa 20 postotnim tržišnim udjelom.

Apple je pao na drugo mjesto zbog problema na ključnim tržištima poput Kine, koja im je po opsegu isporuka drugo najveće tržište nakon SAD-a, no u Kini se od druge polovice prošle godine suočava s intenzivnom konkurencijom Huaweija u premium segmentu kineskog lokalnog tržišta, što je pridonijelo “razočaravajućim isporukama” iPhonea u prvom kvartalu.

U svemu će, prem analitičarima, ali i proizvođačima, ključna tehnologija i za to tržište biti umjetna inteligencija (AI), koju već naveliko u svoje uređaje dodatno integriraju i nadograđuju gotovo svi, a analitičari tvrtke Canalys ističu i da će se dobavljači ove godine usredotočiti i na istraživanje načina za komercijalizaciju generativnog AI (GenAI) vala.

“Evolucija AI rješenja na uređaju za pametne telefone ovisi o strateškim savezima među brendovima, dobavljačima čipova i softverskim tvrtkama. Dobavljači će tražiti otvorenu suradnju s vodećima u industriji kako bi krajnjim korisnicima donijeli jedinstvena i personalizirana AI rješenja. Dugoročno gledano, dobavljači će nastojati dovesti ove značajke umjetne inteligencije u srednje cjenovne razrede kako bi dodali više korisnika svojim izvornim ekosustavima umjetne inteligencije i povećali prihode”, komentiraju iz Canalysa. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn Globalno tržište pametnih telefona konačno se oporavlja

  • Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte
    (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam. ”

  • Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte
    (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design