Gospodarstvo EU u prvom kvartalu palo za 2,7%

In Financije i gospodarstvo
gospodarstvo

S obzirom na to da je snažnije širenja koronavirusa u Kini započelo sredinom siječnja te da je sredinom veljače započelo i širenje virusa u Italiji, a onda i u ostalim članicama EU, već je prvi kvartal obilježen usporavanjem protoka roba, radne snage i obustavljenjem dijela proizvodnje.

Situacija je eskalirala sredinom ožujka kada je došlo do zatvaranja granica za strane državljane većeg broja članica EU te do dodatnog otežavanja protoka roba, pri čemu se u posebno lošoj situaciji našla Italija, treće po veličini gospodarstvo EU. Sve je to rezultiralo padom vrijednosti proizvodnje roba i usluga Europske unije, odnosno padom BDP-a, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema prvim procjenama Eurostata, taj je pad za EU iznosio 2,7%, a za eurozonu nešto viših 3,3%. Premda je pad za EU bio najviši od trećeg kvartala 2009. godine, valja očekivati da će pad u narednim kvartalima, a posebno u drugom i trećem, biti i puno veći s obzirom na prognoze da bi se pad gospodarstva EU u ovoj godini mogao kretati na razini od oko sedam posto (procjena MMF-a).

Pritom treba uzeti u obzir snažan utjecaj ljetne sezone na BDP većeg broja članica, pa onda i cijele Europske unije, ali i činjenicu da je upravo travanj obilježen najvećom blokadom gospodarskih aktivnosti teda su tek krajem travnja započela ili najavljena lagana popuštanja donesenih preventivnih mjera. Daljnji će razvoj situacije ipak najviše ovisiti o intenzitetu i trajanju pandemije koji će odrediti konačnu stopu pada za ovu godinu, ali i očekivani oporavak u idućoj godini.

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design