Gospodarstvo eurozone u siječnju odolijeva političkoj neizvjesnosti

In Vijesti iz svijeta
eurozona

Poslovne aktivnosti u eurozoni u siječnju su ostale više-manje stabilne u usporedbi s mjesecom ranije jer optimizam kompanija nije poljuljala ni politička neizvjesnost, a ohrabruje i snažan tempo zapošljavanja, pokazalo je u utorak izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Londonska tvrtka za istraživanje i obradu podataka IHS Markit objavila je da njezino najnovije izvješće pokazuje da je 19-člano gospodarstvo na putu solidnog rasta s obzirom na dobar početak nove godine.

Ukupni indeks menadžera nabave (PMI) – koji objedinjuje proizvodni i sektor usluga – u siječnju je za eurozonu iznosio 54,3 boda, što znači da je neznatno smanjen u odnosu na prosinačka 54,4 boda.

Pozitivna ocjena aktualnih prilika u gospodarstvu eurozone vremenski se podudarila s raširenom neizvjesnošću u pogledu globalnog gospodarstva, nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost a previranja u Europi u vezi s Brexitom ne prestaju.

PMI mjeri spremnost kompanija na potrošnju pa je dobar pokazatelj stanja u temeljnom gospodarstvu. Sve vrijednosti toga indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti.

Proizvođači u eurozoni u siječnju su imali najbolji mjesec od travnja 2011. godine, “što pokazuje da većina kompanija i u novoj godini uspješno izbjegava politički rizik i fokusira se na povećanje prodaje“, konstatira glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Pokazatelji iz najnovijeg izvješća upućuju na rast 19-članog gospodarstvo po stopi od 0,4 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, uz podršku slabijeg eura i programa poticajnih mjera Europske središnje banke (ECB).

“Vjerojatno najviše ohrabruje pojačano zapošljavanje. U siječnju je zabilježen najsnažniji rast zaposlenosti u devet godina na temelju poboljšanog optimizma u vezi godine koja je pred nama“, dodao je Williamson.

Početak politički osjetljive 2017. godine obilježen je tako naletom optimizma, primjećuju u AFP-u, podsjećajući na izbore u vodećim gospodarstvima eurozone Nizozemskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design