Gospodarstvo eurozone u svibnju poraslo najsnažnije u više od tri godine

In Vijesti iz svijeta
eurozona

Gospodarstvo eurozone poraslo je u svibnju najbržim tempom od početka 2018. godine, poduprto snažnim oporavkom uslužnog sektora koji se nadovezao na procvat industrije, pokaizalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Budući da se više poduzeća ponovno otvorilo ili se barem prilagodilo mjerama zatvaranja, Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u svibnju za 3,1 bod u odnosu na travanj i iznosio je 56,9 bodova.

To je njegova najviša razina od veljače 2018., ističe londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

“Rast ukupnog indeksa PMI-ja u svibnju odražava daljnje ukidanje ograničenja u mnogim dijelovima regije, uvedenih zbog koronavirusa, i sugerira da se gospodarstvo oporavlja”, rekla je ekonomistica Capital Economicsa Jessica Hinds.

Tempo cijepljenja u eurozoni ubrzava, što omogućuje ukidanje nekih ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, a jučerašnji dogovor EU-a o otvaranju turizma ovog ljeta trebao bi pružiti poticaj gospodarstvima ovisnim o tom sektoru, tumači Reuters.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru skočio je za 4,6 bodova u odnosu na travanj, na 55,1 bod.

Uslužne tvrtke profitirale su od oslobađanja suspregnute potražnje, koje se očituje u skoku indeksa novih narudžbi za sedam bodova, na 56,7 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018. godine.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, uslužni sektor zabilježio je najveći rast aktivnosti u gotovo godinu dana, potpomognut popuštanjem ograničenja, ali zastoji u opskrbi izazivaju probleme u brojnim tvornicama.

Industrija muku muči s nabavom sirovina i suočena je s rekordnim rastom troškova inputa. Indeks koji mjeri njihovo kretanje porastao je u svibnju na 86,5 bodova, najvišu razinu otkada je Markit u lipnju 1997. počeo provoditi istraživanje.

“Rast bi bio još i snažniji da nije bilo rekordnih zastoja u lancima nabave i teškoća s otvaranjem tvrtki dovoljno brzo da se pokrije potražnja, posebno kada je u pitanju opetovano zapošljavanje radnika”, istaknuo je glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Zaostajanje aktivnosti za potražnjom najveće je u 23-godišnjoj povijesti istraživanja”, ističe Williamson, dodajući da neravnoteža ponude i potražnje pojačala pritisak na cijene.

“Koliko će dugo inflatorni pritisci trajati ovisit će o tome koliko će dugo ponudi trebati da dostigne potražnju. Neravnoteža se zasada pogoršava, a rezultat je najveći pritisak na cijene robe otkada se provodi istraživanje i rast cijena usluga”, zaključuje ekonomist londonske tvrtke. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design