Gotovo 250 tvrtki na virtualnom forumu HGK s Rusijom

In Konferencije / savjetovanja
Luka Burilović

Poslovanje s tradicionalno važnim tržištima nastavlja se unatoč koroni.

„Klasični načini pronalaska poslovnih partnera – sajmovi, delegacije, individualni sastanci – trenutno su onemogućeni. No, gospodarstvu izazovi i izvanredne situacije nisu nepoznat pojam. Posao ide dalje novim kanalima, što potvrđuje i gotovo 250 prijavljenih tvrtki na online susrete s Rusijom te više od 400 održanih sastanaka,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom drugog izdanja projekta umrežavanja hrvatskih tvrtki s njihovim inozemnim partnerima, održanoga putem online platforme Hrvatske gospodarske komore Go Global – Go Virtual, uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN).

Burilović je istaknuo da je Rusija važno tržište za hrvatske tvrtke, i zbog svoje veličine, ali i tradicionalnih poslovnih odnosa među našim gospodarstvenicima. Tako je jedna od tvrtki koja je već dugi niz godina prisutna i na ruskom i na hrvatskom tržištu i Klimaoprema, preko 15 godina sa svojim proizvodima preko zastupnika i agenata, a od 2017. i s tvrtkom kćeri OOO Klimaoprema.

„Otvaranje tvrtke u Rusiji nam je uvelike olakšalo poslovanje i realizaciju projekata na ruskom području,“ rekao je predsjednik Uprave Klimaopreme Sergio Galošić. Što se tiče poteškoća poslovanja na tržištu Rusije zbog korone, ističe da su najveći problemi bili pomicanje projekata i nemogućnost putovanja njihovih stručnjaka na područje Rusije.

Na forumu je sudjelovala i tvrtka BrainIT, koju su osnovala četiri bivša studenta FER-a. Krenuli su s projektima za hrvatske tvrtke, a danas rade i za klijente u SAD-u, UK-u, Švedskoj i Švicarskoj. „Osim agencijskog rada, razvijamo i vlastite proizvode od kojih su neki u produkciji, a neki u R&D-u,“ rekao je direktor tvrtke Marko Zurak. B2B platformu koristili su kao ulaz na rusko tržište te ističu da je posebno korisna za početni kontakt i profiliranje tvrtki. Odradili su desetak razgovora, a s dvije tvrtke ulaze u daljnje dogovore.

Platformom su zadovoljni i u tvrtki Grgurić koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i dijelova od nehrđajućeg čelika. Trenutno su u fazi upoznavanja s potencijalnim naručiteljima te ističu da su ostvarili pozitivne kontakte. „S obzirom na naš cilj širenja baze klijenata i internacionalne suradnje, platforma Go Global pridonijela je u svakom pogledu,“ rekao je direktor tvrtke Ivo Grgurić.
Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Tomislav Car osvrnuo se na hrvatsko-rusku dinamiku, koja ima uzlaznu liniju, kako u susretima raznih državnih predstavnika, tako i u kulturnim projektima, akademskoj suradnji, decentraliziranoj suradnji između raznih gradova i regija te u hrvatsko-ruskom poslovnom forumu.

Inicijativu HGK pozdravio je i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Anvar Azimov, koji je naglasio da su mogućnosti za jačanje suradnje velike uz institucionalnu podršku s hrvatske i ruske strane te pozvao ruske tvrtke da sudjeluju u razgovorima i pronađu svoje partnere u Hrvatskoj.

Dosadašnja suradnja HGK i ruskih partnera uključivala je i specijalizirana izdanja te forume, posvećena ruskim regijama kao što su Novosibirsk, Kalinjingrad i Sankt Peterberg, koje su zastupljene i među prijavljenima na ovom posljednjem online izdanju. Naime, forum je realiziran uz potporu Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije te regionalnih komora Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Novosibirska te Roscongressa, Udruženja izvoznika i uvoznika RF i Agencije za podršku malog i srednjeg poduzetništva.

Platforma Go Global Go Virtual novi je projekt Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o organizaciji online B2B sastanaka za hrvatske tvrtke s inozemnim partnerima na tržištima za koja su domaći gospodarstvenici u prethodno provedenoj anketi pokazali najveći interes. Rezultati istraživanja su pokazali da su našim poduzetnicima trenutno najzanimljivija tržišta Slovenije, Rusije, Austrije, Njemačke i zemalja Višegradske skupine (Češke, Slovačke, Poljske i Slovačke). Za sljedeće izdanje virtualne platforme HGK za B2B sastanke predviđena je Višegradska skupina.

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design