HBOR: Sniženje kamatnih stopa za obrtna sredstva za izvoznike

In Krediti za poduzetništvo
statistica

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je da poslovnim subjektima koji ostvaruju najmanje 10 posto prihoda od izvoza omogućuje odobrenje kredita za obrtna sredstva na rok otplate do tri godine uz kamatnu stopu 0,8 posto bez naknade za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.

Nove pogodnosti po programu kreditiranja “Obrtna sredstva“ uvedene su, kako su naveli iz HBOR-a, u cilju osiguranja snažnije podrške izvoznicima putem povoljnijih uvjeta kreditiranja, prvenstveno tekućeg poslovanja te financiranja podmirenja kratkoročnih obveza.

Izvoznici, koji su po tom programu definirani kao poslovni subjekti koji su ostvarili najmanje 10 posto prihoda od izvoza u posljednjoj godini za koju su dostupna financijska izvješća, od sada mogu financirati svoja obrtna sredstva po kamatnoj stopi od 0,8 posto na rok otplate do 3 godine bez naknade za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.

Izravno kreditiranje izvoznika omogućeno je za iznose 10 milijuna kuna ili više, a za niže iznose kredita izvoznici mogu podnijeti zahtjev za kreditiranje po istim uvjetima putem 11 poslovnih banaka, navode iz HBOR-a.

Za ostale subjekte i dalje su na snazi postojeći uvjeti tog programa – kreditiranje uz kamatnu stopu od 2 posto godišnje za rok otplate do 1 godine, odnosno 3,5 posto za rok otplate do 6 godina.

Krediti se odobravaju putem poslovnih banaka, a zahtjev za kredit u iznosu višem od 37 milijuna kuna može se podnijeti i izravno HBOR-u.

Obrtna sredstva za oporavak od potresa uz kamatnu stopu od 0,3 posto

Iz HBOR-a ističu i kako je poslovnim subjektima kojima su potrebna sredstva za oporavak od posljedica potresa i/ili gospodarski razvitak Sisačko-moslavačke županije omogućeno kreditiranje obrtnih sredstava po kamatnoj stopi od 0,3 posto na rok otplate do 6 godina, bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita.

Ti subjekti zahtjev za kredit za obrtna sredstva u iznosu višem od 100 tisuća eura mogu podnijeti izravno HBOR-u, a HBOR izravno ili putem poslovnih banaka kreditira investicije na tom području uz kamatnu stopu od 0,8 posto također bez navedenih naknada.

HBOR u okviru Mjera covid-19 odobrio 2 mlrd kuna kredita

Iz HBOR-a napominju kako su do sada, u okviru Mjera covid-19 odobrili 2 milijarde kuna kredita za obrtna sredstva, što čini gotovo 40 posto ukupno odobrenih kredita koje su sve banke u Hrvatskoj odobrile poduzetnicima u okviru Mjera covid-19.

Dodatno, radi poticanja banaka na kreditiranje poduzetnika, HBOR je u okviru Mjera covid-19 uveo i nove načine osiguranja kredita i izdavanja jamstava kojima preuzima i do 100 posto rizika povrata odobrenih kredita.

Uz takvo HBOR-ovo osiguranje, banke su do sada poduzetnicima odobrile više od 2,2 milijarde kuna kredita.

Naime, u okviru programa “Obrtna sredstva“ provodi se i privremena Mjera covid-19 kojom su uvedeni posebni uvjeti za kreditiranje poduzetnika koji imaju covid score.

Krediti se odobravaju u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika te izravno za iznose kredita iznad 37 milijuna kuna. Dodatno, izravno odobrenje omogućeno je izvoznicima i njihovim dobavljačima, kao i poslovnim subjektima koji ostvaruju prihode od turizma za kredite iznosa 1,5 milijuna kuna ili više, uz kamatnu stopu već od 0 posto za prve tri godine otplate, odnosno od 1,5 posto u 4. i 5. godini otplate.

Te kamatne stope primjenjuju se i na HBOR-ov udio pri odobrenju kredita u suradnji s poslovnim bankama.

Iz HBOR-a u priopćenju podsjećaju i da za odobrenje izravnih kredita HBOR-a poslovni subjekti mogu koristiti jamstva u okviru Pan-europskog jamstvenog fonda (EGF), zahvaljujući kojima krediti mogu biti odobreni samo uz mjenice i zadužnice.

Ta se pogodnost, kako navode, može koristiti za HBOR-ove kredite za obrtna sredstva kao i za investicijske kredite čija se kamatna stopa kreće već od 1,3 posto. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design