Horvat: Državno jamstvo zadnja šansa Đuri Đakoviću

In Financije i gospodarstvo
horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat u utorak je nakon sastanka s upravom, predstavnicima radnika i konzultantima u Đuro Đaković grupi izjavio da je najnovije državno jamstvo toj tvrtki zadnja šansa, te da državne pomoći više neće biti.

Sastanak je održan nakon što je u petak stiglo odobrenje Europske komisije da država može odobriti drugu polovicu jamstva za kredit od ukupno 300 milijuna kuna za restrukturiranje Đuro Đaković grupe.

“Odluka koja je stigla u petak je potvrda da ništa što smo ovdje radili nije napravljeno mimo strogih pravila, direktiva i smjernica Europske komisije. Prvu tranšu od 150 milijuna kuna smo iskoristili za deblokadu računa, isplatu plaća i djelomično pokrivanje troškova dobavljača. Za narednih 150 milijuna kuna dobili smo legitimitet potrošiti ih na restrukturiranje koncerna i njegovo stavljanje na pravi put unutar kojeg više neće biti prilike tražiti bilo kakvu državnu potporu. Ovo je zadnja šansa radnicima sindikatima, menadžmentu i svima koji na bilo koji način sudjeluju u konceptu Đuro Đaković. Pomoći države više nema”, rekao je Horvat.

Dodao je da slijedi restrukturiranje u trajanju dvije do tri godine i pronalazak strateškog partnera s kojim će Đuro Đaković grupa pronalaziti poslove na svjetskom tržištu.

Novinare je zanimalo koliko je realno da će Đuro Đaković moći vratiti 300 milijuna kuna. Ministar je rekao kako će ta obaveza Đuro Đaković grupe biti jasno predstavljena strateškom partneru i morat će biti vraćena. Strateško partnerstvo prema njegovim riječima bit će u vlasničkom omjeru 50:50 ili 60:40.

Horvat nije naznačio mogućeg partnera. Njega će, kaže, pronalaziti uprava.

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Hrvoje Kekez rekao je kako prošlotjedna odluka Komisije znači da kompanija sada može nastaviti koristiti i preostalih 150 milijuna kuna, a taj će se novac koristiti namjenski za nastavak proizvodnje u Đuro Đaković Specijalnim vozilima, koja trenutno imaju knjigu narudžbi do pred kraj 2021. godine.

“Predstavili smo ministru draft programa restrukturiranja, koji ćemo nastaviti brusiti s ministarstvima gospodarstva i financija. Kada ga usuglasimo Ministarstvo gospodarstva predat će ga Bruxellesu, a nakon njegova odobrenja će se nastaviti dalje s programom restrukturiranja”, objašnjava Kekez.

Rekao je da bi grupa po okončanju restrukturiranja trebala imati oko 700 radnika. Promjena će biti u sastavu kadrova, jer dio radnika odlazi u mirovinu, a zapošljavat će se na osnovu tekućih potreba, dodao je.

Europska komisija je 8. svibnja odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci. Ta mjera osigurat će toj slavonskobrodskoj tvrtki hitnu potrebu za likvidnošću i omogućiti nastavak poslovanja bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, navela je Komisija.

Financijske poteškoće Đure Đaković Grupe nisu vezane uz koronakrizu, nego su joj prethodile, a mjera potpore donesena je u skladu sa smjernicama Komisije o sanaciji i restrukturiranju.

Komisija je u ovom slučaju ocijenila da je državna potpora potrebna kako bi se Đuri Đakoviću omogućio nastavak proizvodnje, dovrši posao iz već potpisanih ugovora i spriječi otpuštanja radnika na strukturno ugroženom području.

Slavonskobrodska kompanija zapošljava 794 ljudi i ima razgranati industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju.

Đuro Đaković se našao u poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Naime, ta je tvrtka izgubila stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje.

Zbog svega toga je Đuro Đaković podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visini od 300 milijuna kuna.

Vlada je u siječnju dala državno jamstvo za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković potom je posjetio Đuru Đakovića, a tada je potpisan ugovor te tvrtke s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo.

Naime, riječ je o potpori koja će ići u dvije faze – 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi te će se koristiti za obrtna sredstva za proizvodnju Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design