Hrvatska ima značajan potencijal i ljude, ali nije prepoznata kao poslovna i ulagačka destinacija

In Konferencije / savjetovanja
INVEST

„Investicije su ključ gospodarskog oporavka, ali Hrvatska još nije prepoznata kao poslovna i ulagačka destinacija i na tome trebamo još mnogo raditi“, jedan je od glavnih zaključaka konferencije Zagreb Invest 2021, održane u zagrebačkom hotelu Westin.

Skup je okupio brojne predstavnike hrvatske industrije, financijskog sektora, konzultantskih tvrtki, stranih veleposlanstava, JLS, ali i institucija, a glavne teme bile su aktualna ulagačka klima te potrebni koraci za stvaranje poticajnog okruženja.

Konferenciju je otvorila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman te istaknula kako smo prošle godine imali zastoj po pitanju ulaganja, ali da se sada vidi oporavak. „Imamo balansirane mjere koje uzimaju u obzir i zdravlje i gospodarstvo. Imali smo pozitivne pokazatelje i rast u drugom kvartalu. Tome doprinose povećana potrošnja, izvoz i investicije, a upravo na njima je potrebno kontinuirano raditi“, kazala je državna tajnica te nadodala kako će naglasak u narednom periodu biti na investicijama u proizvodnim djelatnostima, a ne isključivo u turizmu. Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta osvrnuo se na koronakrizu i utjecaj na turistički sektor, a iznio je i procjenu da će aktualna turistička sezona po prihodima nadmašiti rekordnu 2019.

Komunikacijski stručnjak dr. sc. Božo Skoko istaknuo je činjenicu da se Hrvatska u međunarodnom okruženju percipira kao lijepa zemlja te da moramo više raditi na brendiranju u poslovnom svijetu. „Još uvijek nas se percipira kao lijepu zemlju, a tamo gdje idete na odmor ne mislite raditi. Mi smo turistička velesila. Nalazimo se na 12. mjestu po snazi turističkog brenda u Europi, dok smo u svijetu na 20. mjestu. Gledamo li gospodarstvo, tu smo između 60. i 70. mjesta“, kazao je Skoko.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u RH Mladen Fogec naglasak je stavio na probleme s kojima se susreću ulagači, a jedan od najvećih je spora administracija. „Hrvatska ima fantastičan potencijal, ali moramo početi razmišljati i raditi na drugačiji način. Bez konkurentnosti nema napretka, konkurentnost nema alternative“, kazao je Fogec te pozvao prisutne da pročitaju Bijelu knjigu u kojoj je Udruženje detaljno opisalo svoje viđenje investicijske klime i probleme s kojima se susreću njihovi članovi.

Da je administracija ozbiljan problem složio se i Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak. „Razgovarao sam s investitorima koji su paralelno ulagali u Hrvatsku i Bugarsku. Kad sam ih upitao koja je glavna razlika, odgovorili su mi da u Bugarskoj sve platiš na jednome mjestu“, rekao je i nadodao kako mu je žao što koronakrizu nismo u dovoljnoj mjeri iskoristili za digitalizaciju. „Vidjeli smo da se može kad se hoće.“

Konferencija je okupila i brojne predstavnike veleposlanstava, a u njihovo ime prisutnima se obratio Nj.E. Alan Bowman, veleposlanik Kanade u RH. “Želimo s vama surađivati i dijeliti najbolje prakse za daljnje unaprjeđenje investicijske klime u RH“, kazao je veleposlanik.

You may also read!

bienenfeld

Bienenfeld: Zagreb i ove godine očekuje rekordne turističke rezultate

Zagreb bi u u turizmu ove godine, na temelju najava i dosadašnjeg prometa, mogao dosegnuti rekordne rezultate dolazaka i

Read More...
avion

Prvi zrakoplov nove flote A220 Croatia Airlinesa odjeven u novo ruho

Dizajn znaka približava se dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka postala prepoznatljiva. U godini u kojoj obilježava svojih 35

Read More...
Studenac

Studenac iduće godine otvara novi distribucijski centar u Velikoj Gorici

Trgovački lanac Studenac u drugom kvartalu iduće godine planira otvoriti novi distribucijski centar na površini većoj od 36 tisuća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design