Hrvatska kovnica novca iskovala 405 milijuna eurokovanica

In Financije i gospodarstvo
euro-kovanica

Hrvatska kovnica novca zbog uvođenja eura mora proizvesti ukupno 650 milijuna kovanica, oko dvije trećine tog posla odrađeno je prošle godine, a ove bi trebao biti gotov i preostali dio – oko 200 milijuna eurokovanica, objavio je u subotu HTV.

U suvremeno opremljenoj Kovnici novca, koja je u vlasništvu Hrvatske narodne banke (HNB), izrađuju se i vrlo tražene numizmatičke kovanice, zlatnici i srebrnjaci, a pripremaju se i za moguću proizvodnju eurokovanica za druge članice Europske unije.

U jednoj minuti iz strojeva izađe oko četiri tisuće hrvatskih eurokovanica. U malo više od pet mjeseci prošle godine, u Hrvatskoj kovnici novca iskovati su čak 405 milijuna kovanica. Radilo se u tri smjene, 24 sata dnevno, rekao je u večerašnjem Dnevniku HTV-a Roman Husta, direktor proizvodnje u Hrvatskoj kovnici novca.

U ovoj godini imamo u principu istu količinu kovanja po minuti, nekih 4 do 4,5 tisuće je prosjek, ali s obzirom na smanjenu količinu pločica za kovanje koje dobivamo od dobavljača, radimo malo umanjenijim tempom”, dodao je Husta.

Ove je godine u planu iskovati još oko 200 milijuna eurokovanica kako bi se dosegnula planirana količina potrebna za cjelokupnu zamjenu kuna u eure. No, napomenuo je, zasad je teško procijeniti kolike će biti redovite potrebe za kovanicama u idućim godinama.

Trenutno se rade procjene kakve će biti potrebe za iduću godinu. “Ulazimo kao jedna mala država na veliko tržište. Svaka država ima drukčija iskustva. Nadamo se da će biti nekakva potreba koja će omogućiti i financiranje života ove tvornice”, rekao je Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca.

Uz novac za optjecaj, na suvremenim strojevima i alatima, u Kovnici se izrađuje numizmatički novac, srebrenjaci i zlatnici. Najnoviji zlatnik Hum izazvao je posebnu pozornost javnosti. Najmanja je kovanica na svijetu, promjera ni dva milimetra.

“Nama je bio izazov da osim na euru pokažemo i na drugim područjima da smo sposobni napraviti nešto više. Tako je bila ideja zašto mi ne bi napravili najmanju kovanicu i napravljena je. Sretno rješenje za motiv je Hum, koji ima status najmanjeg grada na svijetu”, istaknuo je Bolta.

Hrvatska kovnica novca ušla je u uski europski krug od samo 17 akreditiranih za proizvodnju eurokovanica pa je otvorena mogućnost da se u budućnosti javljaju i na natječaje za kovanice koje raspisuju druge članice Europske unije, objavio je HTV. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design