Hrvatska mora raditi na povećanju poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane

In Regionalni razvoj
Jurčić

Hrvatska se mora okrenuti prema sebi i raditi na povećanju poljoprivredne proizvodnje i preradi hrane te investirati u tehnologije i veću produktivnost, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu “Cijena hrane ‘od polja do stola“: ekonomska i/ili špekulativna logika” u organizaciji Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, naročito poljoprivrednih sirovina, ali i hrane i pića su pod snažnim utjecajem globalnih faktora, uključujući troškove energije, transporta i klimatske promjene, kazala je konzultantica Zvjezdana Blažić. Tržišne neravnoteže, kako je navela, mogu pogoršati segment opskrbe hranom, posebno za osjetljive skupine građana s niskim primanjima.

Cijeli sustav trgovanja poljoprivrednim proizvodima je jako globaliziran i sve promjene koje se dešavaju na svjetskim tržištima imaju posljedice i na naše vlastito okruženje, kazala je Blažić napominjući kako je u Hrvatskoj inflacija i dalje vrlo visoka, za razliku od EU.

“Cijene hrane u Hrvatskoj su u zadnjih par mjeseci rasle i to po znatno većim stopama nego je to bilo na razini EU”, rekla je, navodeći kako imamo vlastitu unutarnju inflaciju koja je vezana uz znatan rast potrošnje, uvjetovan velikim rastom plaća i rastom transfera iz inozemstva.

Ovog časa, kako je kazala, imamo još uvijek povećanu potrošnju, nešto malo je usporila u veljači ali još uvijek to ne daje razloga da bi uz sve geopolitičke i makroekonomske uvjete moglo doći do stišavanja inflacije, barem ne u kratkom roku.

Vezano uz očekivanja u budućnosti, Blažić smatra kako je nestabilnost ono s čime ćemo se morati naučiti živjeti. Nastavak geopolitičkih neizvjesnosti može, kako je rekla, dodatno utjecati na opskrbne lance. Nužna je stoga prilagodba trgovinskih strategija, tj. tvrtke i države moraju diverzificirati nabavne kanale i osigurati otpornost prehrambenog sektora, povećati proizvodnju i preradu hrane te investirati u tehnologiju i veću produktivnost. Održiva proizvodnja i digitalizacija u lancu opskrbe mogu ublažiti negativne trendove, kazala je.

Jurčić: Važno povećati poljoprivrednu proizvodnju

Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić je rekao kako su hrvatska monetarna politika, uspostavljena krajem 1993., i fiskalna politika, uspostavljena 2002., učinile mnoge proizvodnje, u tržišnim uvjetima neisplativim, prije svega proizvodnju hrane. To je rezultiralo većim troškovima proizvodnje od cijena na tržištu, odnosno uvozni proizvodi su postali jeftiniji od domaćih.

Ako je primjerice cijena mlijeka u Europi, prije ulaska Hrvatske u EU, bila pola eura po litri, što je oko 3,7 kuna, a troškovi proizvodnje su u Hrvatskoj bili pet kuna, onda se to ne isplati proizvoditi, kazao je.

Ali to nije vidljivo samo u poljoprivredi, nego u svim industrijskim granama. “I zato su naša poduzeća većinom išla u likvidaciju, a poljoprivreda je stagnirala ali preživljavala tako što je država dio razlike, između troškova proizvodnje i europskih cijena, davala kroz subvencije. Znači, temeljno je napravljena greška koja se kasnije nije ispravila i danas ju je sve teže ispraviti”, rekao je Jurčić napominjući kako ne vidi znanje u hrvatskoj politici da tu grešku može ispraviti.

Kazao je i da postoje strateški proizvodi, koji se bez obzira na cijene i tržište moraju proizvoditi u dovoljnim količinama u vlastitoj zemlji. “To su hrana, energija, osnovni lijekovi i malo municije. Ni te strateške ciljeve nismo pratili. Važno je da progledamo i okrenemo se prema sebi te povećamo poljoprivrednu proizvodnju”, poručio je Jurčić.

Profesor sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivo Grgić je istaknuo kako bi država više trebala voditi računa o tome kako povećati domaću proizvodnju i hvaliti se povećanjem količina, a ne povećanjem vrijednosti proizvodnje.

“Vidimo da su cijene nešto što se mijenja, one osciliraju tijekom godine”, kazao je, napominjući kako je važna uloga države u dijelu koji se tiče proizvodnje i uređenja tržišta, odnosno da moraju postojati mehanizmi praćenja dampinških cijena, nepoštenih trgovačkih praksi itd.

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić je također istaknuo kako je važno povećati proizvodnju ali i njezinu produktivnost, odnosno treba se odmaći od jednostavnih kultura s niskim prinosima prema onima koje mogu dostići veću cijenu i osigurati bolji dohodak poljoprivrednicima.

(Hina)

You may also read!

Makhtar Diop

Generalni direktor IFC-a Makhtar Diop u posjetu Hrvatskoj

Makhtar Diop, generalni direktor Međunarodne financijske korporacije (IFC), u posjetu je Hrvatskoj od 19. do 20. studenog 2025. kako

Read More...
Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu

Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu

U Bruxellesu u ponedjeljak, 17. studenog 2025., održan je sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, na kojem

Read More...
Wolt sklopio partnerstvo zahvaljujući kojem proširuje svoju ponudu za više od nekoliko tisuća proizvoda

Wolt sklopio partnerstvo zahvaljujući kojem proširuje svoju ponudu za više od nekoliko tisuća proizvoda

Partnerstvo Wolta i SPAR Hrvatska korisnicima omogućuje brzu, jednostavnu i praktičnu kupovinu namirnica i proizvoda za kućanstvo uz dostavu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design