Hrvatska na vrhu EU po rastu prometa u maloprodaji

In Trgovina na malo
kupci-maloprodaja-shopp

Hrvatska je u veljači zabilježila najveći rast prometa u maloprodaji u EU dok je europski prosjek zakočila slabija prodaja u trgovinama hrane i na benzinskim postajama, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je promet u maloprodaji u veljači smanjen za 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, tek nešto blaže nego u siječnju.

U EU gotovo je stagnirao, nakon 0,6-postotnog pada u prvom ovogodišnjem mjesecu, prema revidiranom podatku.

Mjesečna usporedba pokazuje 0,5-postotni pad prometa u eurozoni, a blizu je i EU s 0,4-postotnim padom prometa u odnosu na siječanj kada je na oba područja više-manje stagnirao.

Smanjena kupnja hrane

Najviše je na godišnjoj razini u eurozoni smanjen promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,4 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

U EU najveći pad prometa bilježile su benzinske postaje, za 1,5 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Mjesečna usporedba pokazuje pak najveći pad prodaje goriva, za 1,4 posto u eurozoni i za 0,9 posto u EU.

Europljani su ponovo smanjili i kupnju hrane, pića i duhanskih proizvoda, koja se na razini eurozone smanjila za 0,4 posto u odnosu na siječanj, a u EU za 0,5 posto. Na početku godine promet u trgovinama hrane u eurozoni bio je stagnirao, a u EU bio je porastao za 0,3 posto.

Skok u Hrvatskoj

Hrvatska je u veljači prednjačila najvećim rastom prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, za 9,2 posto. U siječnju bio je porastao za 7,9 posto.

Slijede Rumunjska i Luksemburg gdje je porastao za 8,7 odnosno za 6,9 posto.

Najviše je pak na godišnjoj razini pao promet u Belgiji i Sloveniji, za 6,8 odnosno 5,6 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

U društvu Poljske

Na mjesečnoj razini najviše je u veljači porastao promet u Poljskoj, 1,4 posto.

Slijedi Hrvatska s rastom prometa u maloprodaji u veljači za 1,2 posto u odnosu na siječanj kada je bio porastao za 0,7 posto.

U skupini je i Estonija s rastom prometa za 1,0 posto u odnosu na početak godine.

Najveći pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su pak u veljači Njemačka i Belgija, za 1,3 odnosno za 1,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

2 commentsOn Hrvatska na vrhu EU po rastu prometa u maloprodaji

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte
    (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design