Hrvatska u digitalizaciji po Huaweijevoj ljestvici na 38. mjestu od 79 zemalja

In Statistika
Huawei

Hrvatska je po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije na globalnoj ljestvici GCI Huawei za 2020. zauzela 38. mjesto među 79 zemalja, čime se zadržala u skupini “adoptera” ili zemalja koje su “u fazi digitalizacije između tehnološki najnaprednijih i zemalja u kojima digitalizacija tek počinje”.

O toj su ljestvici tj. Huaweijevom globalnom indeksu GCI-Global Connectivity Index za 2020. u utorak izvijestili iz hrvatskog ureda Huaweija, dodajući da je riječ o indeksu koji godišnje rangira 79 država po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije.

“Hrvatska se prošle godine popela za jedno mjesto, a najveći iskoraci ostvareni su u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i ”interneta stvari””, ističu iz Huaweija.

Za GCI indeks kažu da je “jedinstveni alat kvantitativne procjene stanja infrastrukture i digitalne transformacije”, koji je Huawei pokrenuo 2014. i do sada pokazuje stanje i godišnji napredak digitalizacije u 79 zemalja, koje, kako dodaju, “čine 95 posto ukupnog globalnog BDP-a”.

U sklopu indeksa mjeri se učinak svake zemlje prema više od 40 različitih pokazatelja koji prate utjecaj ICT-a na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta.

Hrvatska je u takvoj metodologiji skupila 51 bod od mogućih 120, čime je na 38. mjestu, dok su na prvom, šesti put zaredom SAD, s rezultatom od 87 bodova, a zatim slijede Singapur, Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design