Hrvatske tvrtke na sajmu Anuga traže nove izvozne prilike

In Sajmovi i izložbe
anuga-cro

Sajam Anuga, koji se od 9. do 13. listopada održava u Kölnu, potvrdio je svoju vodeću ulogu kao središnje mjesto okupljanja prehrambene industrije cijeloga svijeta, a na ovogodišnjem izdanju svoje proizvode, u suorganizaciji HGK, izlaže i osam domaćih tvrtki.

Hrvatske boje među iznimno jakom globalnom konkurencijom proizvođača hrane i pića brane Kraš, Dupin, Pekar, Hermes International, Uje, Arabesca, Varžak med i Prodan tartufi.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević, istaknuo je kako je ovo praktički prvi sajam svjetskog značaja koji se održava uživo od početka pandemije. „Veseli nas interes članica za sajmovima unatoč neizvjesnosti koja je vladala oko pandemije, kao i činjenica da je prostor na sajmu rasprodan. Komora svojim članicama sufinancira polovicu troškova i vjerujemo da će uz našu pomoć lakše pronaći prilike za ulazak na nova izvozna tržišta“, naglasio je Kovačević.

Krunoslav Pašiček, voditelj izvoza Kraša za Europu i prekomorske zemlje, ističe kako redovno izlažu Anuga-i jer su im upravo sajmovi jedan od važnijih kanala promocije proizvoda na inozemnom tržištu i prilika za jačanje izvoznog potencijala. „Nastup na proteklim izdanjima donio nam je neke nove suradnje i olakšao daljnje širenje na izvozna tržišta. Osobito nas veseli izravan susret izlagača i svih važnih dionika koji smatramo nezamjenjivim u prehrambenoj industriji. Proizvodi koji se neposredno izlažu na sajmovima pružaju potpuni osjetilni doživljaj, što je posebno važno u našem segmentu. Kraševo sudjelovanje na jednom od najvećih sajmova prehrambene industrije izvrsna je prilika i za predstavljanje domaćeg prehrambenog sektora. S kvalitetom proizvoda koje izlažemo na ovom sajmu na najbolji mogući način promoviramo hrvatsko gospodarstvo“, poručio je Pašiček.

I Renata Varžak iz tvrtke Varžak med naglašava kako su sajmovi nezaobilazan korak u jačanju izvoza. „Anuga je sajam koji pruža odličnu priliku da potencijalnim partnerima predstavimo svoje proizvode. Isto tako da vidimo što drugi rade i na koji način, puno se zanimljivih stvari može vidjeti. Predstavili smo i našu novu liniju hrvatskog meda koja se zove „Dobra vibra“ i ima odličnu priču. Riječ je o brendu s potpuno drugačijim, inovativnim i zanimljivim craft pristupom. Dizajnom etikete željela se ispričati nevjerojatna priča da i pčele plešu i tako si prenose bitne informacije. Sam med je iznimne kvalitete, a sastoji se od cvjetnog, lipovog, bagremovog i kestenovog meda“, pojasnila je Varžak, dodavši kako se nadaju ući na njemačko tržište na kojem postoji potreba za kvalitetnim proizvodima iz njihove branše.

Još jedna domaća tvrtka, Arabesca, nada se da će izlaganjem na Anugi otvoriti vrata njemačkog tržišta. „S obzirom da nam je jedan od ciljeva za naredni period ojačati izvoz, smatrali smo da je Anuga, kao jedan od najvećih sajmova na svijetu, dobra osnova za početak. Želimo prikupiti što više informacija o potencijalnim kupcima, vidjeti koje su njihove potrebe, kakvi su trendovi i stupiti u što više direktnih kontakata. U Njemačkoj još uvijek nemamo kupce, nadamo se da će se to promijeniti nakon sajma. Do sada smo izvozili u SAD, Srbiju, Sloveniju i Austriju“, rekao je Gordan Zelenika, izvršni direktor prodaje Arabesce.

Ovogodišnja Anuga se održava na ukupnoj izložbenoj površini od 280 tisuća četvornih metara, s gotovo pet tisuća izlagača iz više od sto zemalja što je veliki uspjeh s obzirom na epidemiološke prepreke uzrokovane pandemijom bolesti Covid-19. Posljednje izdanje ovoga sajma 2019. godine posjetilo je 165 tisuća stručnih posjetitelja iz 200 zemalja što potvrđuje njegovu vodeću poziciju u Europi.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design