Hrvatsko-slovački forum: Brojne mogućnosti za suradnju

In Regionalni razvoj
Andrej_Kiska

Hrvatska i Slovačka imaju dobre gospodarske odnose, no prostora za napredak ima u brojnim sektorima, primjerice energetici, infrastrukturi, elektroindustriji, prometu, turizmu, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-slovačkom inovacijskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Perspektivna područja za suradnju su i automobilska industrija, cestogradnja, kemijska industrija, zaštita okoliša i mnoga druga, naglašeno je na skupu koji je okupio predstavnike 18 slovačkih i 36 hrvatskih tvrtki.

Hrvatsko-slovački inovacijski forum održan u sklopu službenog posjeta slovačkog predsjednika Andreja Kiske Hrvatskoj, a na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Otvarajući forum, Grabar-Kitarović je istaknula kako u robnoj razmjeni sa Slovačkom Hrvatska bilježi visoki deficit, a ulaganja slovačkih tvrtki u hrvatsko gospodarstvo gotovo su pet puta veća od ulaganja hrvatskih tvrtki u slovačko gospodarstvo.

Da bi uravnotežila te odnose Hrvatska mora uložiti više napora po pitanju investicija i razvoja trgovinskih odnosa. No, to može učiniti tek kroz provedbu reformskih promjene koje će transformirati hrvatsko gospodarstvo u ono koje nudi složenije i naprednije proizvode i usluge i poticajnu ulagačku klimu, rekla je Grabar-Kitarović.

Pritom je naglasila i važnost inovacija i modernih tehnologija. “U stvaranju djelotvornog i konkurentnog tržišnog gospodarstva inovacije su od presudne važnosti. Ulaganja u istraživanje i razvoj, u znanost i inovacije, temeljne su pretpostavke bržeg razvitka gospodarstva i međunarodne konkurentnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Slovački predsjednik Andrej Kiska je također istaknuo važnost ideja, inovacija, novih tehnologija.

Rekao je i kako gospodarstvenici obje zemlje trebaju iskoristiti šansu koju im pruža zajedničko EU tržište od 500 milijuna ljudi. “Onaj tko želi biti uspješan mora biti sposoban iskoristiti mogućnosti tog velikog tržišta”, kazao je Kiska.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako je cilj foruma jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja te kako se današnjim susretom otvara prostor za neke nove poslovne prilike.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Slovačke u 2016. godini iznosila je 499,1 milijun eura i bila je 4,7 posto manja nego u godini ranije. Pritom je u Slovačku izvezeno roba za 176,1 milijun eura, ili 0,07 posto manje, a uvoz iz Slovačke je porastao za 7,16 posto, na 323,1 milijun eura. Tako je Hrvatska lani u robnoj razmjeni sa Slovačkom zabilježila deficit u iznosu od 147 milijuna eura.

Statistički podaci pokazuju i da je Hrvatsku prošle godine posjetilo gotovo 381 tisuća slovačkih turista, koji su ostvarili 2,6 milijuna noćenja, što je u odnosu na godinu ranije smanjenje u dolascima i noćenjima za oko dva posto.

Po podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja Slovačke u Hrvatsku od 1993. do kraja 2016. iznosila su 114,2 milijuna eura i po vrijednosti ulaganja Slovačka se nalazi na 23. mjestu inozemnih ulagača u Hrvatsku. Ulaganja, pak, iz Hrvatske u Slovačku su u tom razdoblju iznosila 23,4 milijuna eura, čime u ukupnim ulaganjima iz Hrvatske u inozemstvo Slovačka zauzima 21. mjesto. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design