IEA ocjenom o slaboj opskrbi podigla cijene nafte iznad 92 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte porasle su u petak iznad 92 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da je naftno tržište nedostatno opskrbljeno, što je zasjenilo zabrinutost zbog inflacije i mogućnost obnove iranskog izvoza.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,15 dolara višoj cijeni, od 91,03 dolara.

U fokusu trgovaca bila je danas poruka IEA-e da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici proizvodili su u siječnju 900.000 barela dnevno manje no što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od čimbenika koji podižu cijene prema 100 dolara, raspirujući inflaciju u cijelom svijetu, naglasila je IEA.

Ujedno su podigli procjenu potražnje za naftom u 2022. za 800.000 barela dnevno i sada očekuju se da će porasti za 3,2 milijuna barela dnevno i dosegnuti rekordnih 100,6 milijuna barela dnevno.

Njihova ocjena o nedostatnoj ponudi nadovezala se na upozorenje OPEC-a da bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na nagli oporavak gospodartva od pandemijske krize.

IEA je potisnula u drugi plan naznake da bi američka središnja banka mogla agresivno podizati ključne kamatne stope i pregovore SAD-a i Irana o nuklearnom iranskom programu.

“Jučerašnji podaci o inflaciji (u SAD-u) vjerojatno pojačavaju pritisak na američki Fed da agresivnije podiže kamatne stope. Takve procjene donekle su ograničile tržišta nafte i šireg robnog kompleksa”, rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Predsjednik Fedove podružnice u St. Louisu James Bullard rekao je da želi da kamatne stope najkasnije 1. srpnja budu podignute za puni postotni bod, nakon što su službeni podaci pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u 40 godina.

Rast cijena nafte ograničili su i neizvravni pregovori SAD-a i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji su ovog tjedna nastavljeni, nakon desetodnevne stanke. Dogovor bi mogao dovesti do ukidanja sankcija na iransku naftu i ublažavanja problema nedovoljne opskrbe.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 92,87 dolara, što znači da je poskupio 1,03 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design