Industrijska proizvodnja porasla 10. mjesec zaredom

In Statistika
industrija

U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja porasla 10. mjesec zaredom, za gotovo 3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u rujnu pala 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine porasla 2,8 posto.

To je sporiji rast nego u kolovozu, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 5,2 posto, ali već 10. mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u rujnu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 4,1 posto, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda.

S rastom od 2,7 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 2,2, a energije 1,4 posto.

Pala je samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,7 posto.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih devet mjeseci ove godine porasla je za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,5 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada, a rast je nastavljen i u trećem tromjesečju. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design