Inflacija u kolovozu 2,1 posto

In Statistika
benga

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu za 2,1 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na srpanj ostale na istoj razini, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Inflacija mjerena potrošačkim cijenama tako je u kolovozu porasla po istoj stopi kao i u srpnju, za 2,1 posto, a nakon lipanjskih 2,4 posto, što je bio najveći rast cijena još od travnja 2013. godine.

Po podacima DZS-a, u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše su, za 6,2 posto, porasle cijene prijevoza, a s rastom od 3,4 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Za 2,9 posto porasle su na godišnjoj razini cijene alkoholnih pića i duhana, a za 2,4 posto cijene u restoranima i hotelima.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) napominju da su inflatorni pritisci u kategoriji prijevoza posljedica kretanja na globalnim robnim tržištima budući da je u podkategoriji goriva i maziva zabilježen razmjeno snažan godišnji rast cijena od 12,9 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u kolovozu su bile 1,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena ulja i masti, za 4,2 posto, te kruha i žitarica, 2,5 posto.

Za 1,8 posto u kolovozu ove godine u odnosu na kolovoz prošle godine porasle su cijene zdravlja, a raznih dobara i usluga za 1,4 posto. Cijene rekreacije i kulture više su za 1 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva za 0,9 posto, te obrazovanja za 0,1 posto.

Istodobno, niže su bile cijene odjeće i obuće, za 1,6 posto te komunikacija, 0,1 posto.

Po podacima DZS-a, cijene dobara u kolovozu su prema istom mjesecu lani porasle 2,3 posto, a cijene usluga za 1,4 posto.

Stagnacija cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini službena statistika u kolovozu bilježi istu razinu potrošačkih cijena u odnosu na srpanj.

Promatrano po glavnim skupinama, najviše su pritom pale cijene odjeće i obuće, za 1,9 posto. Pad cijena od po 0,1 posto zabilježen je u kategorijama hrane i bezalkoholnih pića, zatim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te komunikacija.

U kolovozu ove godine u odnosu na mjesec ranije najviše su porasle cijene rekreacije i kulture te cijene raznih dobara i usluga, za po 0,4 posto. One pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva u prosjeku su veće 0,3 posto, dok su u skupinama prijevoza, zatim alkoholnih pića i duhana, te restorana i hotela, cijene porasle za po 0,2 posto.

Istodobno, cijene zdravlja i obrazovanja su se zadržale na razini iz srpnja iste godine.

Analitičari RBA očekuju da će u nastavku godine cijene energije ostati glavni generator rasta potrošačkih cijena.

“Uz više cijene električne energije, pojačani inflatorni pritisci dolazit će i od viših cijena sirove nafte, koje se uobičajeno prvo prelijevaju na potrošačku košaricu kroz komponentu transporta”, kažu.

Napominju da bi ipak dijelom zbog učinka baznog razdoblja, odnosno nešto izraženijih inflatornih pritisaka u posljednjem tromjesečju 2017. godine, a u usporedbi s prethodnim razdobljem protekle godine, dinamika rasta prosječnih potrošačkih cijena mogla blago usporiti, zadržavajući prosjek godišnje stope inflacije potrošačkih cijena na oko 1,4 posto. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design