Inspekcijska kampanja za zdrava radna mjesta

In Zdravlje
Inspekcijska kampanja za zdrava radna mjesta

Odbor viših inspektora rada (SLIC) i Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) dogovorili su suradnju. U sklopu kampanje Zdrava radna mjesta 2020.-2022.: Olakšavanje tereta za zdrava radna mjesta održat će se inspekcijska kampanja usmjerena na prevenciju mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom.

SLIC je razvio pomoćni materijal za inspekcijske aktivnosti, sa smjernicama koje postavljaju zajednički inspekcijski okvir za prevenciju mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom za sve države članice EU.

Pod okriljem inspekcijske kampanje, koja će trajati od ožujka do lipnja 2022., inspektori rada iz država članica EU provjeravat će usklađenost sa zakonima o zaštiti na radu s naglaskom na ergonomiji radnog mjesta. Svrha inspekcijskog nadzora je, između ostalog, i podizanje svijesti poslodavaca i drugih osoba odgovornih za organizaciju rada o važnosti otklanjanja ergonomskih čimbenika rizika i smanjenja njihovog negativnog utjecaja na zdravlje radnika.

Inspekcije će biti osobito važne za ona radna mjesta na kojima su poremećaji mišićno-koštanog sustava češći, kao na primjer gdje radnici ručno prebacuju teret, izvode ponavljajuće pokrete ruku i rade u prisilnom ili statičnom položaju. Inspekcijska kampanja bit će usmjerena i na zdravstvenu i socijalnu skrb, kurirske djelatnosti, proizvodnju hrane i pića, frizerske salone i građevinarstvo.

Budući su i u Hrvatskoj izraženi rizici i zdravstveni problemi zbog ergonomskih čimbenika, predstojeća aktivnost inspekcije zaštite na radu trebala bi pripomoći osvješćivanju poslodavaca i radnika s ciljem jačanja preventivnih mjera nam jestima rada, i sprječavanja mišićno-koštanih bolesti.

Vitomir Begović

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design