Isplaćeno više od 900 tisuća kuna potpore sektoru konjogojstva

In Financije i gospodarstvo
konji

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u petak isplaćena potpora korisnicima u sektoru konjogojstva za uzgojnu godinu 2020. godinu u ukupnom iznosu od 915.359 kuna.

Pritom je šest korisnika primilo potporu u ukupnom iznosu većem od 130 tisuća kuna za organizaciju natjecanja, a njih 115 ukupno 785 tisuća kuna za uzgoj kobila i pastuha, navodi se u priopćenju.

Tom je isplatom, kako ističu iz Ministarstva, zvršila provedba Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

Provedba mjera potpore sektoru konjogojstva nastavit će se u sklopu Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2025. godine, napominju iz resora poljoprivrede.

Naime, Vlada je na sjednici održanoj sredinom ožujka ove godine usvojila Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja 2021.-2025., čija je ukupna vrijednost 6,2 milijuna kuna.

Iz Ministarstva u današnjem priopćenju podsjećaju da, dijelom i zbog spomenutog nacionalnog programa, posljednjih godina broj kopitara u Hrvatskoj kontinuirano raste, a na godišnjoj razini zabilježen je rast od 1,5 do 5,5 posto. Naime, u 2020. godini je u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja.

Dodatno, kako ističu, unaprjeđenju cjelokupnog sektora hrvatskog konjogojstva doprinosi niz drugih nacionalnih potpora.

“Donesen je novi petogodišnji Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja vrijedan 2,5 milijuna kuna, uzgajivači konja su od 2019. godine oslobođeni troškova stručnog uzgojno selekcijskog rada, troškova označavanja i vođenja evidencije grla, izdavanja identifikacijskih dokumenata kopitara, mjera kontrole bolesti i laboratorijskih pretraga, koji se podmiruju iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske. Rad priznatih konjogojskih udruženja podupire se kroz sufinanciranje putem trogodišnjeg Programa za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u stočarstvu u Republici Hrvatskoj vrijednog 5,9 milijuna kuna. I na kraju, treba istaknuti i mjeru uvrštavanja sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design