Istra ostvarila povijesno rekordne turističke brojke

In Iz zemlje
Istra

Turistička zajednica Istarske županije sa velikim zadovoljstvom objavljuje da je na dan 26. srpnja 2017. u Istri po prvi puta u povijesti turizma boravilo 300 tisuća gostiju, a također od početka godine ostvareno je preko 13 milijuna noćenja, što je za velikih 2 milijuna noćenja više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (18% više noćenja i 16% više dolaska).

Lani je 2016., koja je bila rekordna godina, ostvarila 1,6 mil. noćenja više. Obzirom da smo još prošle godine isticali rekordne pokazatelje, a tek smo na polovici ove turističke godine, sa sigurnošću možemo reći da se radi o postignuću koji u povijesti turizma Istre nije zabilježen.

Što se tiče nacionalne strukture gostiju, Nijemci su, kao i do sada, ostvarili najveći broj noćenja, s time da su od početka godine narasli za čak 31% te ostvarili gotovo milijun noćenja više u odnosu na 2016. godinu (3.920.393 noćenja), što predstavlja ujedno polovicu od ukupnog povećanja od 2 milijuna noćenja. Veliki rezultat imaju i Austrijanci s 200.000 noćenja više te Slovenci s 160.000 noćenja više.

Velike brojke su, očekivano, ostvarene i sa tzv. ‘sekundarnih tržišta’ kao što su Poljska s 31% više noćenja (459.476 N), Ujedinjeno Kraljevstvo s povećanjem od 33% u odnosu na lani (375.578 N), Danska sa 17% više (333.841 N), Švedska sa 20% više (208.335 N) i Norveška sa 24% više (118.207 N), koji su zahvaljujući pokretanju novih avio linija – što iz touroperator businessa, što redovnih i onih low cost – uvelike pripomogli za postizanje ovih rezultata.

Što se tiče statistike za mjesec srpanj, ostvareno je 6.480.132 noćenja, odnosno 12% više u odnosu na lanjske brojke te 895.281 dolaska, odnosno 8% više nego lani. Prema toj dinamici izvjesno je očekivati da će se srpanj sasvim približiti brojkama iz kolovoza, a to je više od 1 mil dolazaka u jednom mjesecu te približiti se realizaciji od 8 mil noćenja (lani 7, 18 mil. noćenja)

Slijedom toga možemo reći da Istra čvrsto drži svoju poziciju najuspješnije i najposjećenije regije u Hrvatskoj, a osim privlačnosti zbog svojih brojnih ‘aduta’, dobre rezultate ostvarene prije svega u predsezoni (mjesec travanj +300.000 noćenja i mjesec lipanj 1,2 mil. noćenja), zahvaljujući učinkovitoj oranizaciji i pripremi sezone te dugogodišnjoj kvalitetnoj i plodonosnoj suradnji između javnog i privatnog turističkog sektora. Stoga, ova statistika ne predstavlja puko brojanje dolazaka i noćenja, već odraz rada jedne dobro posložene i organizirane turističke destinacije.

You may also read!

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...
Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design