Istra želi postati top destinacija i za IT stručnjake

In Iz zemlje
Rovinj-1

Istra je već odavno poznata kao vrhunska turistička destinacija, a tvrtke iz ICT sektora koje djeluju putem Strukovne grupe ICT Istre i HGK Županijske komore u Puli odlučile su kvalitetu života svog kraja dodatno brendirati kako bi privukli vrhunske profesionalce i kompanije.

Zato je izrađena Strategija brendiranja koja promovira Istru kao idealno mjesto za život, rad i učenje. Cilj je stvaranje poticajnoga poslovnog okruženja u kojem će kompetencije sektora stvoriti značajne koristi ne samo za ICT tvrtke već i za gospodarstvo cijele županije.

„Strategija će nam omogućiti bolju vidljivost i prepoznatljivost našeg djelovanja usmjerenog prema jedinicama lokalne samouprave, akademskoj zajednici i široj javnosti, sve u cilju popularizacije ICT-a u Istri. Ovaj sektor može biti generator strateškog rasta gospodarstva u regiji, no potrebna mu je podrška lokalne zajednice, ne u poslovanju jer su u tome vrhunski stručnjaci u svojoj domeni, već u otklanjanju birokratskih prepreka te uređenosti samoga društva“, ističe Dean Verbanac predsjednik Strukovne grupacije IT Istre, dodajući kako su kroz izradu strategije ustanovili ključne prednosti koje Istra može ponuditi kao ICT destinacija, ali i koji su problemi.

„Konkretno, mana nam je nedostatak stručnog kadra. Potrebno je zajedničko djelovanje kako bi se utjecalo na stvaranja kadra koji će se tu zadržati. I ne samo to – u Istru želimo dovesti i mlade ICT profesionalce”, ističe Verbanac.

Koronakriza je pokazala snagu ICT sektora, a sada je pravo vrijeme da se regija nametne i kao privlačno odredište za digitalne nomade. Za to je potrebna pomoć države, odnosno reguliranje takvog oblika rada koji će stručnjacima omogućiti da rade za bilo koju svjetsku kompaniju, a uživaju sve životne blagodati lokalnog kraja.

U privlačenju stručnjaka svakako pomaže činjenica da inovativne ICT tvrtke poput Infobipa, Inter Soft Technologies, Infosita već uspješno posluju u Istri, postižu globalni uspjeh i predstavljaju veliku razvojnu perspektivu. Usmjerene su na nove tehnologije, a često su njihovi klijenti vodeće svjetske kompanije u svojim segmentima. Dakle, dobri temelji su tu, a sad na njima treba poraditi i poslati jasnu poruku profesionalcima diljem svijeta – da je Istra poželjna regija za njih i njihove tvrtke.

Strategijom brendiranja definirano je pet vrijednosti Istre kao brenda. To su odvažnost, izvrsnost, lokalna vrijednost, otvorenost te lakoća življenja. Problematične točke su, uz već spomenuti nedostatak radne snage, pronalazak smještaja za profesionalce i birokracija.

Trenutno se radi na vizualnom identitetu udruženja ICT Istra kojim će se komunicirati ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a s druge strane prikazivati raznovrsnost naprednih rješenja koja nastaju u neopterećujućem i pozitivnom okruženju. Upravo je to komparativna prednost koju je važno potencirati u današnje vrijeme kako bi privukli domaće i strane IT talente.

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design