Istraživanje “TOMAS Dubrovnik 2018.” – gosti u prosijeku dnevno troše 170 eura

In Iz zemlje
dubrovnik

Gosti u hotelskom i privatnom smještaju u Dubrovniku prosječno su stari 42 godine, visokog stupnja obrazovanja i izrazito dobre platežne moći te u prosjeku dnevno troše 170 eura, što je 90 eura više od prosjeka u sedam obalnih županija, pokazalo je u srijedu predstavljeno istraživanje “TOMAS Dubrovnik 2018.”.

Znanstvenica s Instituta za turizam Zrinka Marušić, koja je vodila to istraživanje stavova i potrošnje gostiju i to za potrebe Turističke zajednice grada Dubrovnika, naglasila je kako je riječ o prvom istraživanju samo za Dubrovnik, a provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1600 ispitanika.

“Dubrovnik privlači specifičan segment gostiju, zbog emitivnih tržišta koja nisu specifična za ostatak Hrvatske. Po motivima posjeta, više ne možemo govoriti o odmorišnoj destinaciji”, istaknula je Marušić.

Naime, uz odmor, dubrovačke goste najviše privlače nova iskustva, gastronomija i kulturne znamenitosti, ali i kupanje.

Po podatcima iz istraživanja, prosječna dnevna potrošnja stacionarnih gostiju u Dubrovniku je 170 eura, od čega se nešto više od polovice ili 87 eura odnosi na smještaj, na hranu i piće izvan objekta smještaja 43 eura, na kulturu i zabavu 14 eura, kupnju 11 eura, itd.

Najveći potrošači su Amerikanci, gosti iz Australije te iz azijskih zemalja.

Dvije trećine stacionarnih gostiju u Dubrovnik stiže s partnerom, a njih 86 posto dolazi prvi put.

Istraživanje je pokazalo da je Dubrovnik i izrazita zrakoplovna destinacija jer je čak 85 posto ispitanika stiglo zrakoplovima.

Čak 70 posto gostiju u gradu boravi od četiri do sedam dana.

Gosti su najzadovoljniji ljepotom grada, sigurnosti, gostoljubivosti i kvalitetom smještaja, a najmanje su zadovoljni lokalnim prijevozom, mogućnosti za kupnju te gužvom u prometu, na javnim mjestima i plažama.

Istraživanje je obuhvatilo i posjetitelje s kruzera i pokazuje da su oni u prosjeku stari 49 godina i prosječno dnevno troše 51 euro. Najrastrošniji su Amerikanci, a najmanje troše Talijani.

Čak 92 posto gostiju na kružnim putovanjima prvi put posjećuje Dubrovnik, većinom su jednodnevni posjetitelji i u Dubrovniku ostaju oko pet i pol sati. Najčešće samostalno razgledaju znamenitosti i posjećuju restorane, a ti su gosti najmanje zadovoljni mogućnosti za kupnju te organizacijom prometa i gužvama.

“U usporedbi s 2006. godinom struktura putnika na kruzerima se promijenila jer je uvećan udio onih na manjim brodovima, a na prvom mjestu po brojnosti su Talijane i Španjolce naslijedili Amerikanci. Povećana je i prosječna dob, dok je duljina boravka nepromijenjena. Danas je mogućnost kupnje lošija nego 2006. godine”, neki su od podataka istraživanja koje je iznijela Marušić.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić najavila je za 2019. godinu znatno bolju popunjenost smještajnog kapaciteta, posebno u predsezoni i posezoni.

“U prvim mjesecima ove godine imamo skoro stopostotno povećanja u dolascima, a noćenja oko 30 posto. Britanci će ostati najbrojniji posjetitelji jer se povećava broj letova iz Velike Britanije, a rast očekujemo i iz SAD-a, jer početkom lipnja kreću izravni letovi iz Philadelphije”, istaknula je Vlašić.

Predstavljajući učinke projekta “Respect the City” zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako je Dubrovnik i dalje neupitan svjetski turistički brend pa je jako važno održati pozitivan imidž odredišta.

“‘Poštujmo grad’ je krovni projekt, a ove godine posebno ćemo raditi na komunikaciji i s posjetiteljima i s građanima. Želimo osvijestiti poštovanje prema gradu kojeg se posjećuje odnosno u kojem se živi”, rekla je Tepšić, dodajući i kako je, uz brojne sadržaje, ali i još veći broj zimskih zračnih linija, uspješno produžena turistička sezona. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design