Izraelski poučak: Budućnost pripada onima koji inoviraju

In Financije i gospodarstvo
Missoni

„Izraelsko gospodarstvo jedno je od najpropulzivnijih na svijetu i naši poduzetnici, ali i država, mogu puno naučiti na njihovom primjeru. Velika ulaganja u istraživanje i razvoj, njegovanje start-up kulture, razvijanje i uvođenje novih tehnologija, sve su to čimbenici zbog kojih je Izrael u samom svjetskom vrhu. Zato trebamo promovirati snažniju suradnju između naših zemalja jer nam je potencijal za trgovinsku suradnju puno veći nego što trenutne brojke pokazuju“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović povodom predavanja Ilana Mora, veleposlanika Države Izrael u RH koje je HGK organizirala u suradnji s izraelskim Veleposlanstvom i Hrvatsko-izraelskim poslovnim klubom.

„Naš cilj je da što više hrvatskih tvrtki izvozi u Izrael, ne samo zbog izravnih dobitaka za naše gospodarstvo, već i zbog neprocjenjivog iskustva koje poslovanje s najboljima donosi. Izraelci cijene kvalitetu i spremni su je adekvatno platiti, a na nama je da im je ponudimo. S druge strane, želja nam je da postanemo privlačniji izraelskim ulagačima kojima upravo Hrvatska može poslužiti kao baza za jaču ekspanziju na tržište EU“, naglasio je Burilović, dodavši da unatoč plusu u saldu robne razmjene s Izraelom od oko 4 milijuna eura ne možemo biti zadovoljni njezinim obujmom od 60-ak milijuna eura.

Poručio je kako veliki potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa vidi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, IT sektoru, energetici, turizmu i zdravstvu. Posebno je apostrofirao važnost razvoja suradnje u području obrazovanja i R&D-a bez kojih nijedna ekonomija ne može biti globalno konkurentna.

Dragan Primorac, osnivač i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnoga kluba, izjavio je da Izrael živi inovacije već dugi niz godina, a to je smjer u kojem želi ići i Hrvatska. „Površinom su tri puta manji od nas, ali im je BDP duplo veći. Imaju sedam puta više navodnjavanih površina, iako Hrvatska ima 90 puta više vodnih resursa. Treća su država u svijetu prema broju registriranih patenata u svijetu. Nastojimo intenzivirati suradnju na svim mogućim razinama jer smo strateški partneri“, izjavio je Primorac.

„Izrael je dokaz da je ulaganja u kvalitetno obrazovanje isplativo i dugoročno jedino što je održivo. Naša suradnja mora biti bolja ne samo na gospodarskoj nego i na sveučilišnoj razini jer uspjesi u gospodarstvu proizlaze iz znanja“, kazao je Saša Missoni, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnoga kluba.

Mor je govorio o strateškom konceptu Države Izrael kao start-up nacije, a osvrnuo se i na trendove razvoja izraelskoga gospodarstva, obrazovnu, znanstvenu i inovacijsku politiku te postojeću i buduću suradnju Izraela i Hrvatske.

„Budućnost pripada onima koji inoviraju, to je jedini način da stalno dodajete vrijednost svojim proizvodima i budete konkurentni u globalnoj ekonomiji. Ideje naših ljudi pomoću novih tehnologija pretvaramo u komercijalne proizvode“, rekao je Mor, dodavši kako trenutno imaju preko 6.600 start up tvrtki.

Naglasio je da uspjeh i posebnost Izraela temelji na obrani, R&D-u, kulturi znanja, ljudskom potencijalu i geostrateškom položaju.

„Obrana i vojska su inače teret za proračun, ali mi smo to okrenuli u našu prednost. Uzimamo naše najpametnije mlade ljude u vojsku gdje uče kako upravljati sofisticiranim sustavima i u civilni život se vraćaju spremni za poduzetništvo. Znaju kako se nositi s pritiskom, imaju mrežu kontakata koja im pomaže u budućnosti, odgovorni su i usmjereni na ciljeve“, izjavio je Mor, uz napomenu da se vojne tehnologije s vremenom prenose u civilni sektor.

„Drugi faktor je istraživanje, imamo neke od najboljih istraživačkih institucija na svijetu, trošimo oko 5 posto BDP-a na R&D i 8,1 BDP-a na obrazovanje. Treća stvar je naša posebna kultura koja je usmjerena na potragu za znanjem. To se također pretače u gospodarstvo, ne prihvaćamo status quo i uvijek tražimo nova rješenja. Ako i doživimo neuspjeh, idemo dalje ili idemo iz početka. Četvrta stavka je naš geostrateški položaj, okruženi smo neprijateljski nastrojenim državama, nemamo vode, nemamo nafte, resursi su vrlo ograničeni. Zato smo se uvijek oslanjali i investirali u jedan resurs kojim smo bogati – ljude. To ulaganje nam donosi ploda već desetljećima, a donosit će i ubuduće“, elaborirao je.

„Vizija, inovacije, kreativno razmišljanje i poticanje poduzetništva, to su temelji modernog Izraela i svi koji žele preslikati naš uspjeh moraju se osloniti na te postulate. Također je važno da ste spremni riskirati i da se ne bojite neuspjeha“, zaključio je Mor.

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design